Griekenland failliet

Volgens de bekende belegger Marc Faber is Griekenland failliet en zal het land zijn schulden dan ook niet kunnen afbetalen. Dat zei hij in gesprek met Cnbc, waarbij hij ook zei dat er een geopolitiek schaakspel wordt gespeeld in de regio. De opmerking van Faber, de auteur van het Gloom, Boom & Doom Report, kwam niet uit de lucht vallen. De spanningen tussen Griekenland en zijn internationale kredietschieters zijn namelijk hoog opgelopen. De organisaties die de 2 internationale bailouts van Griekenland overzien, samen goed voor 240 miljard euro, hebben gezegd dat het land zijn laatste steuntranche van 7,2 miljard euro niet zal ontvangen voordat het verstrekkende hervormingen doorvoert.

Griekenland kan niet betalen

Volgens Faber, een vrij pessimistische belegger die daarom ook bekend staat als ‘Dr. Doom’, zei dat de fiscale situatie van het land onbruikbaar is geworden. ‘Zelfs als Griekenland de komende 10 jaar met 10 procent per jaar groeit, zal het niet in staat zijn om zijn schulden af te betalen’, vertelde Faber in een interview. ‘Het land is failliet. We doen er goed aan om dat in te zien. Griekenland zal zijn schulden niet kunnen afbetalen.’ Faber zei dat hoewel Griekenland de eurozone zou kunnen verlaten en een aan de euro gekoppelde valuta kan invoeren, dat er geopolitieke belangen in het spel zijn en dat er in Europa weinig animo is om Griekenland uit de muntunie te doen vertrekken. ‘Persoonlijk denk ik dat het net zo sterk een economisch issue als een politiek issue is’, vertelde Dr. Doom.

Geopolitiek schaakspel

‘Europa en ook zeker NATO en de VS willen niet dat Griekenland de eurozone verlaat, want als het land dat doet, zullen andere mensen bij Griekenland aankloppen zoals Rusland of misschien de Chinezen. Er wordt een groot geopolitiek schaakspel gespeeld.’ ‘Ik denk dat de ECB en Europese banken enorme verliezen zullen moeten nemen op hun leningen aan Griekenland en de obligaties die ze hebben opgekocht’, aldus Faber. ‘Ik denk dat Griekenland zich in een sterke onderhandelingspositie bevindt. Als ze niet willen betalen, wat moeten anderen dan doen?’ >>> 5 Belangrijke trends om als belegger in de gaten te houden <<<