Faber

Terwijl verschillende data vanuit de Verenigde Staten erop wijzen dat de economie klaar is voor het normaliseren van het monetaire beleid, is niet iedereen het daarmee eens. Zo zei het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vorige week al dat een renteverhoging meer op zijn plaats zal zijn in 2016 dan dit jaar. Marc Faber doet daar nog een schepje bovenop. Volgens hem moeten we een renteverhoging namelijk helemaal vergeten en kunnen we ons opmaken voor een nieuwe ronde van kwantitatieve verruiming.

Faber op Titanic

‘Als ik kijk naar de gehele financiële sector, dan voel ik me alsof ik me bevind op de Titanic. Er wordt gevochten om stoelen op het dek, welke beleggingen het meeste rendement zullen opleveren, maar ik denk dat het slimmer is om op zoek te gaan naar een reddingsboot. Ik verwacht namelijk dat de financiële sector op een dag zal imploderen’, zo zei de auteur van het Gloom, Boom & Doom rapport in gesprek met Cnbc. De opmerking van Faber kwam slechts enkele dagen nadat Beige Book van de Federal Reserve had gezegd dat de economische activiteiten zich in een bescheiden tot gematigd tempo hebben uitgebreid in de afgelopen maanden. ‘Op dit moment zitten alle centrale banken zo diep in de modder vast, dat ze in mijn optiek zullen moeten doorgaan met het opkopen van assets’, vertelde Marc Faber.

Faber ziet te weinig verbetering

Faber ging daarnaast in het interview in op de problemen voor de Amerikaanse economie. Zo is het grootste probleem dat de economische groei in de Verenigde Staten op dit moment beperkt, het gebrek aan betaalbaarheid in de grootste steden. ‘De prijzen zijn in veel steden in de Verenigde Staten, maar ook in Europa, zo fors gestegen dat het er niet langer betaalbaar is. Wat mensen doen is wel geld uitgeven, maar ze gaan niet meer zoveel de deur uit. Deze problemen zijn niet alleen zichtbaar in de Verenigde Staten. Ik zie weinig economische verbetering. Waar dan ook.’ Hoe ga je slim om met de ontwikkelingen dit jaar? Lees hier meer