marc_faber

Janet Yellen heeft deze maand de Amerikaanse rente voor de eerste keer sinds 2007 verhoogd. Zij stelt dat de economie van de VS tekenen van herstel vertoont. Maar niet iedereen is het daarmee eens. Zo laat beursgoeroe Marc Faber aan Bloomberg weten, dat hij denkt dat de VS in 2016 in een recessie terecht zal komen. Faber, bekend van zijn Gloom, Boom & Doom Report, voorspelt voor 2016 een daling van Amerikaanse aandelen en een stijging van de staatsobligaties met looptijd van 10 jaar. “10-jaars staatsobligaties zijn momenteel erg aantrekkelijk omdat de economie zal verzwakken. Ik denk dat we momenteel al in een recessie zijn beland in de VS, en dat daarom aandelen zullen dalen.” Uit onderstaande grafiek blijkt dat aandelen in de afgelopen jaren veel beter hebben gepresteerd dan obligaties.

-1x-1

Faber verwacht dus dat deze trend zal keren in 2016.

Faber niet altijd correct

Overigens zijn Faber’s voorspellingen niet altijd uitgekomen.

Zo noemde hij vier jaar geleden Amerikaanse langetermijn staatsobligaties “een zelfmoordbelegging”. Maar in de afgelopen jaren heeft de 30-jaars staatsobligatie 8,7 procent per jaar opgeleverd, volgens data van Bank of America Merrill Lynch.

En vorig jaar was hij zeer bullish op goud en bearish op Amerikaanse aandelen; sinds die uitspraken is goud nog verder gedaald en zijn aandelen gestegen.

>> Schrijf u in op de gratis nieuwsbrief van Slim Beleggen <<