Margin debt, ook wel effectenkrediet genoemd, is geleend geld waarmee wordt belegd en waarbij de effectenportefeuille als onderpand dient. Over dit geleende geld ben je rente verschuldigd. Op het moment dat de beurskoersen dalen, heeft dat grote gevolgen voor de margin debt. In dat geval worden beleggers namelijk verplicht om geld bij te storten, of om verliezen te nemen. En in dat geval kan het snel bergafwaarts met de beurzen en de economie gaan.

Margin debt wordt binnen de beleggingswereld ook wel omschreven als een gevaarlijk middel om aandelen (indirect) in bezit te houden. Zolang de koersen van de onderliggende financiële producten blijven stijgen, is er niets aan de hand. Maar, het plaatje verandert aanzienlijk op het moment dat de trend draait en de klok 12 uur slaat. Op dat moment is het sprookje snel over en worden beleggers aangesproken op hun verplichtingen.

Daling bij de Margin Debt kan leiden tot een recessie

Uit de meest recente data blijkt dat de margin debt tijdens de afgelopen handelsmaanden stevig gedaald is. En dit kan uiteindelijk onheil voor de beurzen betekenen, want op de bovenstaande grafiek van Ilia Sakowski is te zien dat een dalende margin debt normaliter ook leidt tot een economische recessie. De meest recente keren dat er sprake was van een dergelijke daling was tijdens de jaren 2000 en 2007. En dat zijn niet bepaald hoopgevende beursjaren. Daarnaast wist de wereldeconomie in beide gevallen niet veel later in een recessie te belanden.

Beleggers hoeven niet direct in paniek te raken nu er sprake is van een afname bij de Margin Debt. Maar, beleggers lijken er wel verstandig aan te doen om de trend bij het effectenkrediet in de gaten te houden. Een verdere daling zal immers zonder twijfel leiden tot koersdruk. En in dat geval kunnen beleggers maar beter tijdig op de hoogte zijn.

GOUD: Het Beste Alternatief!

Zelfs ervaren beleggers kunnen vandaag door het bos de bomen niet meer zien. Er zijn de valutaoorlogen, negatieve rentevoeten, politieke instabiliteit, … Daarom hebben wij de ULTIEME Goudgids samen gesteld. Download hier GRATIS >>