Gisteren stond het rentebesluit van de Europese centrale bank op de agenda. De ECB koos er voor om de rentestanden ongewijzigd te laten. Daarnaast werd er weinig gerept over het eventueel vervroegd afbouwen van het stimuleringspakket. Toch was er wel iets anders opvallends aan de hand.

Dat er gisteren inhoudelijk weinig verteld werd, was voor veel economen geen verrassing. Volgens de meeste economen is de kans groot dat Draghi met name tijdens zijn volgende toespraak – in oktober – meer zal gaan toelichten over de toekomst van het opkoopprogramma van de ECB. Toch liet de voorzitter van de Europese centrale bank gisteren wel doorschemeren dat hij zich zorgen maakt over de sterke euro.

Draghi heeft geen enkel benul van de koers van de euro

Draghi liet weten dat de recente volatiliteit in de wisselkoers een bron van onzekerheid vormt voor de economische vooruitzichten op de middellange termijn. Daarnaast was de baas van de ECB ook van mening dat de sterke euro negatieve invloed heeft op de ontwikkeling van de inflatie.

Verrassend genoeg was Draghi gisteren niet op de hoogte van de daadwerkelijke koers van de euro. Zo reageerde Draghi gisteren verontwaardigd op een vraag uit het publiek. Even later moest zijn communicatiehoofd doorgeven wat de huidige koers van de euro was. Dit is natuurlijk uiterst vreemd voor iemand die daarvoor nog zei dat hij van mening was dat de euro te hard gestegen was.

De euro wist overigens gisteren weer boven de grens van $ 1,20 te komen. De toespraak van Draghi had dus niet bepaald een negatief effect op de koers van de euro.