Investeren in zogenaamde ‘frontiermarkten’ kan gepaard gaan met meer volatiliteit dan bij gevestigde markten. Voor Mark Mobius, van Franklin Templeton Investments, en zijn team biedt het juist ‘interessante kansen’. Hij legt in een artikel uit waarom. ‘Sommige van de kleine, agrarische economieën van gisteren zijn vandaag uitgegroeid tot wereldmachten. China is daarvan wel het meest sprekende voorbeeld.’ Inmiddels vormt China de op een na grootste economie van de wereld en zette de verandering van het land Mobius aan het denken over economieën die ook nog maar enkele jaren terug werden beschouwd als niet aantrekkelijk en die nu juist wel een optie zijn voor belegger.
Kansen van Mobius
Mobius heeft verschillende voorbeelden van landen op een rij gezet die tot voor kort werden genegeerd maar die zich inmiddels transformeren en openstellen voor meer investeringen vanuit het buitenland. Het zijn landen waar Mobius en zijn team zelf in beleggen, of in de gaten houden met het oog op toekomstige investeringskansen. > Lees onze Beursbijbel die volstaat met beleggingstips < Het eerste land dat de investeerder noemt is Vietnam. ‘Er is in Vietnam een groeiende middenklasse, die bijvoorbeeld de fiets inruilt voor een motorfiets, scooter of auto.’ Daarnaast wijst Mobius op het enthousiasme van de Vietnamese bevolking voor nieuwe technologie, waarbij de groei van het aantal mobieletelefoonabonnementen van 2002 tot 2012 zelfs hoger lag dan in India en zelfs de Verenigde Staten verdwijnt ernaast in het niet.
‘De Vietnamese aandelenmarkt is niet zeer liquide, maar het land heeft wel een snel groeiende economie. Zo zijn er interessante bedrijven te vinden waarvan sommige zelfs in staatshanden zijn.’ Ook Myanmar staat op de lijst en is volgens de investeerder ‘het perfecte voorbeeld van wat we de volgende frontier van de niet aangeboorde markten kunnen noemen’. Zelf belegt hij hier overigens nog niet in. Ditzelfde geldt voor Cuba, maar ook hier houdt Mobius een vinger aan de pols.