De afgelopen jaren hebben tal van grote investeerders gewaarschuwd voor een bubbel op de markten en het verhoogde risico op een recessie in de Verenigde Staten van Amerika. Zelfs nu de S&P 500 reeds 19 procent is gedaald dit jaar, blijft men aan de alarmbel trekken. Sommigen vrezen namelijk dat de beurzen gerust nog een stukje verder kunnen zakken.

Het sentiment op de beurzen is negatief en aandelen hebben dit jaar reeds veel van hun waarde verloren. Investeerder Mark Mobius, medeoprichter van Mobius Capital Partners, verwacht ook niet meteen dat er verbetering op komst is. In tegenstelling, hij verwacht dat de S&P 500 nog wat procentpunten zal gaan dalen de komende maanden.

I still think it’s going to get worse. Generally speaking, the picture looks very bad.

Beleggers hebben de renteverhogingen van de Federal Reserve nog niet volledig ingeprijsd, en zeker niet de toekomstige ‘rate hikes’. Hoewel de S&P 500 reeds 19 procent is gedaald dit jaar, ziet hij niet onmiddellijk een teken van bodemvorming op de markten. Hij raadt beleggers aan om voorzichtig te handelen en cash achter de hand te houden.

Europa en China

Micheal Burry, de investeerder die de crash van de huizenmarkt wist te voorspellen in 2008 en bekend is van de film The Big Short, is het eens met Mobius. Volgens hem hebben aandelen hun bodem nog niet bereikt. Hij beweert dat de Amerikaanse markten zullen worstelen de komende maanden, maar de situatie in Europa en China is veel erger, aldus Burry.

This is a very bad scenario for Europe. We think it’s going to get worse before it gets better.

De problemen in Europa worden verergerd door de energiecrisis en de stijgende inflatie. Volgens Burry moet de Europese Centrale Bank de rentes heel hard gaan verhogen willen ze de consumentenprijzen onder controle krijgen. En dat gaat onvermijdelijk een recessie veroorzaken. Ook over de situatie in China is men bezorgd gezien de economische groeivertraging. Het is momenteel een kwestie van kieskeurig te zijn.

Bronnen: Will Daniel – Yahoo Finance

Foto: Eugene Zemlyanskiy – FlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>