De markt voor 3D printers heeft de laatste tijd een beetje geworsteld, maar liet al met al in 2014 een gezonde groei zien. De omzet van 3D printers wereldwijd steeg vorig jaar met maar liefst 34 procent naar 3,3 miljard dollar. Ook het aantal shipments steeg fors: namelijk met 68 procent naar 133.000 units, volgens schattingen van het researchbedrijf Canalys. In het vierde kwartaal kwam de totale omzet van bedrijven gericht op 3D printing voorbij de 1 miljard dollar voor de eerste keer ooit in een kwartaal. Er werden wereldwijd in dat laatste kwartaal maar liefst 41 duizend 3D printers verscheept, volgens het rapport van Canalys. De Amerikanen bleven degene die de meeste 3D printers wisten te verschepen en waren goed voor 42 procent van alle printers.
Meer 3D printers verscheept
Van alle 3D printers die in het laatste kwartaal van vorig jaar werend verscheept, blijkt 75 procent goedkoper te zijn dan 10.000 dollar. ‘De lager geprijsde 3D printers hebben enorme stappen gezet in termen van de technologische mogelijkheden’, zei Joe Kempton van Canalys in het rapport. Er was een solide groei in de consumentenmarkt zichtbaar onder marktleiders zoals MakerBot (onderdeel van Stratsys) en Ultimaker. Toch heeft MakerBot het niet makkelijk gehad. Zo kwamen de omzet en de winst van het bedrijf over het vierde kwartaal behoorlijk onder de verwachtingen uit toen het bedrijf op 3 februari de kwartaalcijfers publiceerde.
Grootste bedrijven
Ook het bekende 3D Systems wist de verwachtingen voor het vierde kwartaal niet waar te maken. Wat het bedrijf toeschreef aan productvertragingen en acquisitiekosten. 3D Systems en Stratasys zijn op basis van hun inkomsten de 2 grootste bedrijven als het gaat om 3D printers. Volgens Canalys hebben veel printerbedrijven in hun markt de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling fors verhoogd om zich voor te bereiden om te komst van Hewlett-Packard, die in 2016 zijn entree maakt in de markt voor 3D printers. Hier lees je meer over onze voorkeuren in de techsector