De spanningen tussen de Verenigde Staten van Amerika en China lopen op en kunnen escaleren in een handelsoorlog. Trump heeft de importheffingen op staal en aluminium reeds goedgekeurd. China reageerde met extra belastingen op Amerikaanse producten. Mocht de situatie verder escaleren, dan is er alvast één markt die hier enorm veel voordelen uit haalt.

Gina Sanchez, CEO van Chantico Global, heeft een interessante visie op een mogelijk handelsoorlog tussen de Verenigde Staten van Amerika en China. Er is namelijk een internationale markt die hier beter van gaat worden, meer bepaald Duitsland en de Europese Unie.

Afzetmarkt

De handel tussen de Europese Unie en China is de afgelopen tien jaar flink toegenomen. China is Europa’s tweede grootste afzetmarkt, althans volgens de gegevens van de Europese Commissie. De export naar China groeide de afgelopen 6 jaar gemiddeld met 4 procent per jaar terwijl de totale handelswaarde in die periode maar liefst is gestegen met 98 procent.

In het geval dat de Amerikanen zich nog harder opstellen tegenover China, zal de vraag naar staal, aluminium en andere producten ingevuld moeten worden vanuit een andere markt. Dit is een ideale kans voor de EU om de rol van de V.S.A. over te nemen en nog meer te exporteren naar China.

Kleine correctie

De meeste indexen hebben wat tegenslag gehad door de aankondiging van de concrete plannen van Donald Trump. Vorige vrijdag sloot de Duitse DAX de handelsdag af met een verlies van 4 procent. Het is daarmee in correctiemodus getreden vermits de index nu 12 procent is gedaald sinds zijn piek.

Bill Baruch, president van Blue Line Futures, is optimistisch over de vooruitzichten van de DAX en andere Europese indexen. Volgens zijn technische analyse heeft de DAX een sterke steunlijn op 11.600 punten. Baruch is er van overtuigd dat de indexen zullen herstellen bij het aantikken van de steunlijn.

Bronnen: CNBC

Foto: Friend of Europe – Flickr – CC by 2.0