In januari gingen de Verenigde Staten over hun schuldenlimiet. De markten lijken zich nog niet te veel zorgen te maken, daar de Amerikaanse overheid normaal nog tot deze zomer kan functioneren. De tijd om een akkoord te vinden dringt echter en zou de markten wel eens zeer ongerust kunnen maken.
Als de overheid het schuldenplafond niet voor juni verhoogt, loopt de overheid het risico dat ze haar schulden niet nakomt. De Verenigde Staten zouden dan voor het eerst in hun geschiedenis in default gaan. Dat zou rampzalig zijn voor de economie en miljoenen banen in gevaar brengen.
Hoge rendementen
Hoewel de markten hier op het eerste zicht geen aandacht aan geven, is dit toch niet helemaal waar.
Beleggers vragen immers historisch hoge rendementen voor Amerikaans schatkistpapier dat in juli vervalt. Volgens sommige schattingen is dit het moment dat de Verenigde Staten in default zouden gaan, als er geen actie wordt ondernemen.
De rente op schatkistpapier met een looptijd van 3 maanden sloot donderdag op 5,1%. Dat is hoger dan de rente op langer lopende staatsobligaties.
Obligaties met een langere looptijd betalen doorgaans een hogere rente om beleggers te compenseren voor het vastzetten van hun geld voor een langere periode. Er is ook meer onzekerheid over het verloop van de rente gedurende die periode. Wanneer de rente op kortere obligaties hoger is dan die op langer lopende obligaties, is dat vaak een teken dat er slechte economische tijden aankomen.
Vergelijkingen met 2011
In 2011 leidde een impasse over het schuldenplafond ertoe dat kredietbeoordelaar Standard and Poor’s de Amerikaanse schuld verlaagde van de hoogst mogelijke status, AAA, naar AA+.
Toen dat gebeurde, stegen de kosten van een verzekering tegen Amerikaanse schuld voor een jaar tot 63 basispunten. Dat was nog steeds ruim onder het huidige niveau, dat volgens gegevens van Refinitiv onlangs tot boven de 100 basispunten stegen.
Kortlopende obligaties boden in 2011 aanzienlijk lagere rendementen. Het rendement op driemaands schatkistpapier piekte op ongeveer 1,1% vlak voordat de wetgevers in augustus een akkoord bereikten om het schuldplafond te verhogen. Tijdens de onderhandelingen waren de rendementen op langer lopende obligaties hoger dan die op korter lopende obligaties, in tegenstelling tot wat er nu gebeurt.
Maar de Amerikaanse markten houden rekening met meer dan alleen het vooruitzicht dat de Verenigde Staten in gebreke blijven. De banksector is weliswaar stabiel, maar blijft onder druk staan na recente bankfaillissementen. De inflatie komt nog niet in de buurt van de 2%-doelstelling van de Federal Reserve, waardoor de Federal Reserve de rente blijft verhogen – wat volgens economen de economie in een recessie zal doen belanden.
Bron: CNN
Foto: iStock