Fed-voorzitter Jerome Powell geeft de komende week een toespraak in het Amerikaanse congres over de toestand van de economie en over de impact van de Russische inval op het monetaire beleid. Beleggers en investeerders wachten vol spanning op dit moment en zullen handelen op basis van wat hij zegt. De focus verschuift van Oekraïne naar Jerome Powell.

Komende week wordt zeer belangrijk voor de beurzen. Fed-voorzitter Jerome Powell zal een toespraak geven in het Amerikaanse congres. Hij zal er zijn visie over de economie delen en ook verduidelijken welke invloed de oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft op het monetaire beleid. Jim Caron, strateeg bij Morgan Stanley, benadrukt het belang van zijn toespraak.

Powell speaking is going to be important. Everybody’s trying to get a gauge of how he’s seeing what the Fed’s policy reaction might be in light of recent events.

Beleggers en investeerders hebben geprofiteerd van de daling op de markten die werd veroorzaakt door de Russische inval in Oekraïne. Zowel in Europa als in de Verenigde Staten zijn aandelen sterk hersteld nadat ze eerst hard onderuit waren gegaan. De oorlogsituatie duwt de olieprijzen echter fors omhoog, wat een bijzonder slechte timing is wat de inflatie betreft.

Renteverhogingen

Stijgende olieprijzen duwen de inflatie flink hoger. Diane Swonk, hoofdeconoom bij Grant Thornton, verwacht dat Fed-voorzitter Jerome Powell ‘hawkish’ zal blijven en zal aankondigen dat renteverhogingen broodnodig zijn om de inflatie aan te pakken.

I think Powell’s going to have to still be pretty hawkish, even though there’s still concerns about what oil prices are going to do to demand. The surge in oil prices is coming at the worst possible time. It’s stoking a well-kindled fire of inflation.

Jeff Kleintop, strateeg bij Charles Schwab, verwacht een verhoogde volatiliteit richting de eerste ‘rate hike’ van de Amerikaanse centrale bank. Die zal naar alle waarschijnlijkheid plaatsvinden in maart. Over de grootorde van de verhoging bestaat echter wel nog twijfel. Er zijn marktkenners die verwachten dat de centrale bank de rentes kan verhogen met 50 basispunten.

Bronnen: Patti Domm – CNBC

Foto: Federalreserve – FlickrPublic domain

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>