De financiële markten zijn verzot op de Chinese stimuleringsmaatregelen en de effecten die ze hebben op de Chinese economie. Maar volgens Saxo Bank hoofdeconoom Steen Jakobsen leidt dit tot een vals gevoel van kalmte en zijn de markten niet voorbereid op een scenario waarin de Chinese overheid de maatregelen terugdraait. Dit zou beleggers en investeerders kunnen afschrikken.

De stimuleringsmaatregelen van de Chinese overheid werpen hun vruchten af, de economische data is beter dan verwacht en dat is net een bron van zorgen voor beleggers en investeerders. Er wordt namelijk gevreesd dat China minder gaat stimuleren omdat het nu beter gaat met de economie.

Ommekeer?

’s Werelds tweede grootste economie ter wereld groeide tijdens het eerste kwartaal van dit jaar met 6,4 procent, daarmee versloeg het de verwachtingen van analisten. Chinese beursindexen zijn al sinds begin dit jaar fors aan het stijgen maar vertonen deze week signalen van twijfel en angst.

Door de sterke cijfers en de betere groeivooruitzichten, wordt er gespeculeerd dat de stimulus gaat worden afgebouwd. Dit zou voor beleggers in Chinese aandelen niet ideaal zijn omdat bedrijven het moeilijker zullen gaan hebben om goede bedrijfsresultaten te kunnen voorleggen. Marktkenners verwachten dat Chinese aandelen dan minder aantrekkelijk zullen worden.

Saxo Bank zit al sinds het vierde kwartaal van vorig jaar overwegend in Chinese aandelen, maar ze gaan hun posities nu neutraliseren gezien de twijfel omtrent de stimulus. Hoofdeconoom Jakobsen verwacht dat Chinese aandelen de komende periode horizontaal zullen gaan bewegen.

Volgens hem kan enkel een handelsakkoord met de Verenigde Staten van Amerika nog voor een duw in de rug kunnen zorgen. Voor de rest is hij vrij neutraal over de Chinese aandelenmarkten. Pas in juli/augustus wordt het riskant indien de Chinese economische groei niet opnieuw verbeterd.

Bronnen: CNBC

Foto: Pixabay