us-infrastructure McKinsey is eens aan het rekenen geslagen en kwam tot de conclusie dat de wereld, wil zij de verwachte groei tot 2030 bij kunnen houden, een bedrag van maar liefst $57.000 mrd nodig heeft. McKinsey zal voor de meesten onder u geen onbekende zijn. De consultants van McKinsey hebben een reputatie hoog te houden. Dan is het toch even schrikken als diezelfde consultants hebben uitgerekend dat wil de wereld de huidige groeiprojecties t/m 2030 kunnen realiseren, er een duizelingwekkend bedrag nodig is van $57.000 mrd.

McKinsey: infrastructuur vergt hoge investeringen

Waar is dat bizar hoge bedrag eigenlijk voor nodig? Welnu, volgens McKinsey zal er de komende 17 jaar fors moeten worden geïnvesteerd in infrastructuur. Daarbij moet gedacht worden aan zaken als wegen, infrastructuur gerelateerd aan onze energievoorziening en watergerelateerde projecten. Ter illustratie: de afgelopen 18 jaar heeft de wereld in totaal $36.000 mrd gespendeerd aan infrastructuur. Het benodigde bedrag van $57.000 mrd is ook meer dan de geschatte waarde van alle infrastructuur die onze planeet momenteel rijk is. En om het nog een graadje erger te maken: het voorgenoemde bedrag bevat nog niet eens investeren nodig om achterstallig onderhoud weg te werken en de bestaande infrastructuur meer klimaatveranderingsbestendig te maken. Nu kan er over dat laatste worden gediscussieerd, bijvoorbeeld óf dat wel noodzakelijk is, maar het grotere plaatje is helder.

BlackRock en Morgan Stanley staan te trappelen

Wat geen verbazing zal wekken: partijen als Morgan Stanley en BlackRock staan vooraan om van de verwachte en noodzakelijke boom in infrastructuur investeringen te profiteren. Die partijen zullen nodig zijn, want zowel in de VS als Europa hebben de overheden zoals bekend een ernstig tekort aan geld. Dat betekent dat public-private-partnerships mogelijk deels die bottleneck zullen moeten oplossen, al is Robert Calter, co-head van McKinsey’s mondiale infrastructuur divisie daar niet geheel gerust op dat dit dé oplossing zal vormen voor de financieringsproblematiek. Morgan Stanley is er in ieder geval klaar voor: de infrastructuur divisie van het financiële conglomeraat ($4 mrd groot) investeert al volop in infrastructuur zaken als de energiemarkt in de VS, een parkeermeterssysteem in Chicago, een Spaans gasbedrijf en in een Brits waterbedrijf. Slim Beleggen zoekt 24 uur per dag naar trends zoals hierboven, en selecteert dan de juiste aandelen om van dergelijke trends te kunnen profiteren. Lees hier verder