Sell in May and go away is een bekende wijsheid in de financiële wereld. Volgens Mona Mahajan van Allianz zal dit gezegde ook dit jaar uitkomen. Zij verwacht een moeilijke maand en bij uitbreiding maanden, voor de aandelenmarkten.

De aandelenmarkten veerden op woensdag op na een stevige sell-off een dag eerder. Groeiaandelen zaten in de hoek waar de grootste klappen vielen. Mahajan, strateeg bij Allianz Global Investors, verwacht dat deze aandelen nog een moeilijke tijd tegemoet gaan, wanneer de rente op schatkistpapier weer gaat stijgen.

Een stijging van de rente kan volgens Mahajan aangedreven worden door verschillende factoren zoals een volledige heropening van de economie, de aanhoudende stimuleringsmaatregelen en een Federal Reserve die de rentetarieven bij 0 houden.

De rente op schatkistpapier zou op korte termijn opnieuw boven de 1,7% kunnen uitkomen. Dit is slechts niets voor de aandelenmarkten omdat deze omgekeerd evenredig bewegen.

Mahajan stelt:

Een stijgende rente oefent een neerwaartse druk uit op groeiaandelen omdat hierdoor hun toekomstige winsten worden uitgehold.

Einde van TINA

Het zijn echter niet alleen groeiaandelen die een correctie kunnen ondergaan. Volgens Mahajan zou de hele markt te maken kunnen krijgen met een forse correctie.

Een stijgende rente zou het einde kunnen betekenen van de TINA-beleggingsstrategie. Dit is een acroniem voor “There Is No Alternative to stocks”. Wanneer de rente opnieuw stijgt, zullen beleggers een deel van hun kapitaal opnieuw onderbrengen in vastrentende activa zoals obligaties in plaats van op de aandelenmarkten.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Reacties