2015 gaat de geschiedenisboeken in als een dramatisch jaar voor commodities. De groeivertraging in China veroorzaakte een massale val van de grondstoffenprijzen. Olie, ijzererts, goud, zink en koper zijn allemaal hard onderuitgegaan. En volgens de analisten van Goldman Sachs komt er voorlopig geen einde aan de val.
“Sinds de herfst van 2014 zijn we negatief over grondstoffenprijzen. Maar onze sombere scenario’s blijken nu zelfs te rooskleurig voorgespiegeld. De dramatische val van commodities heeft onze verwachtingen dan ook ver overtroffen,” zo stelt de zakenbank in een note aan beleggers.
“Het snijden in de productiecapaciteit, zoals we nu zien gebeuren bij grote mijnbouwconcerns, is in onze ogen onvoldoende om het tij te keren. De vraag naar grondstoffen blijft simpelweg te mager om te spreken over een mogelijk herstel.”
Geen geloof in snel herstel
Sommige analisten hopen op een voorzichtig herstel van de vraag in het eerste kwartaal van 2016. Dit zou moeten leiden tot betere rendementen op grondstoffen. Maar Goldman gelooft niet in zo’n scenario. “Er zijn teveel neerwaartse risico’s, zoals een renteverhoging in de VS en tegenvallende groei in China. Daarom geloven we niet in een snel herstel. De huidige lage prijzen vertegenwoordigen dan ook geen aantrekkelijk instapmoment voor beleggers.” Overigens is de zakenbank wel van mening dat grondstoffen nog altijd een plek verdienen in een strategische beleggingsportefeuille voor de lange termijn.
Voorspellingen olie, goud en koper
Goldman verwacht voor 2016 een gemiddelde WTI crude prijs van zo’n 45 dollar per vat. Grote voorraadoverschotten vormen de belangrijkste reden voor een prijs structureel onder de 50 dollar. Voor de goudprijs rekent de zakenbank op 1.100 dollar per ounce voor de komende drie maanden. Maar vervolgens zet de daling door. Goldman rekent op 1.050 dollar per ounce voor de zes maanden daarna, gevolgd door 1.000 dollar per ounce voor de volgende 12 maanden. Ook de koperprijs zal nog verder dalen. De bank verwacht eind dit jaar een prijs van 4.800 dollar per ton, en 4.500 dollar per ton aan het einde van 2016. Wilt u weten meer weten over de actuele prijsbewegingen op de oliemarkt, bekijk dan hieronder een toelichting van CNBC: