De afgelopen week diende als een wake-up call voor Duits Kanselier Angela Merkel. De eerste buitenlandse trip van Amerikaanse president Donald Trump heeft ogen doen open gaan. Vooral de NAVO-top en de G7 ontmoeting maakte duidelijk dat de Verenigde Staten geen betrouwbare partner meer is, aldus Merkel.

Merkel noemde niemand bij naam, maar het is duidelijk dat ze vooral de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk viseert. Ze beseft dat Europa op eigen benen moet leren staan. Europa moet volwassen worden.

The times in which we can fully count on others are somewhat over, as I have experienced in the past few days. . . . we Europeans must really take our destiny into our own hands. – Angela Merkel

Merkel benadrukte dat Europa ‘in vriendschap’ moet leven met de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, en ‘waar mogelijk’ met buurlanden zoals Rusland. Op de NAVO top veegde Trump Europa nog de pan uit door te zeggen dat ze te weinig betalen. Maar vooral de G7 top over het klimaatakkoord was een grote teleurstelling. Ook had Trump onderweg ook nog even het “zeer slecht” handelsoverschot van Duitsland ten opzichte van Amerika aangestipt.

De nieuwe Europese tandem Merkel – Macron

Dat Europa niet veel meer moet rekenen op de Verenigde Staten kwam ook tot uiting bij de ontmoeting tussen Trump en Frans president Macron. De handdruk tussen Trump en Macron ging de hele wereld rond. De stevige handdruk van Trump is ondertussen zijn handelsmerk, maar Macron duwde extra door zodat zelfs Trump even moest slikken totdat de handen wit trokken.

My handshake with him, it wasn’t innocent. One must show that you won’t make small concessions, even symbolic ones. – Emmanuel Macron

Wil Europa nog meetellen op wereldvlak, zal het vooral een sterk Europa moeten worden. En dan zal het ook moeten investeren in een eigen leger, hét zwakke punt ten opzichte van andere wereldmachten.

Bronnen: MarketWatch + Telegraph

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)