Goedkoop geld en soepele monetaire regels zullen binnenkort tot het verleden horen. De belangrijkste centrale banken hebben reeds aangegeven opnieuw te willen overschakelen naar een normaal beleid. Hoewel dit een teken is dat het economisch beter gaat, zal het toch voor een groot deel als nadelig worden beschouwd. Een aantal financiële producten zullen namelijk duurder worden.

Het gaat toch uiteindelijk gebeuren, de normalisering van het financiële klimaat zoals we het nu kennen. In 2016 is de Federal Reserve reeds stap voor stap begonnen met een introductie. Dit jaar gaat het echter harder gaan, er staan vier renteverhogingen op de planning. Ook in Japan en Europa willen de centrale banken terugkeren naar een normaal monetair beleid.

Kredietkaarten

Wie in het bezit is van een Visa-kaart of een Mastercard, zal de directe gevolgen ondervinden van een renteverhoging van de Federal Reserve. Als deze stijgt met 0,25 procent, dan betekent dit dat kaarthouders jaarlijks 2,50 dollar extra zullen betalen voor elke 1000 dollar schuld die ze maken.

Hypotheek

Wie van plan is om een hypotheek aan te gaan, doet dat beter zo snel mogelijk. We zien nu al dat de rentes op hypotheekleningen opnieuw aan het stijgen zijn ondanks het feit dat er nog geen grote rentestappen zijn genomen geweest door de Federal Reserve of de Europese Centrale Bank.

Er wordt verwacht dat, tegen eind dit jaar, de rentes nog een stuk hoger zullen gaan staan dan nu. Het feit dat de meeste centrale banken de ommekeer gaan maken, zorgt ervoor dat banken nu al anticiperen op een stijging omdat hypotheekrentes vaak voor lange tijd vast liggen.

Autolening

Voor autoleningen is er niet direct een rechtstreekse invloed van de renteverhogingen. Hoewel het de rentes op autoleningen toch kan beïnvloeden, zal het in de meeste gevallen niet veel duurder worden. Dat komt omdat autoleningen vaak voor een korte periode lopen. Als je verschillende leningen met elkaar vergelijkt, kan je overigens banken tegen elkaar uitspelen waardoor het verschil klein blijft.

Spaarboekje

De rentes van de centrale banken stijgen dus u gaat ervan uit dat uw spaarboekje evenredig zal volgen. Maar dat is helaas niet waar. In de meeste gevallen stijgt de rente op uw spaarrekening veel trager dan die van de centrale banken. Het kan zelfs een hele poos duren vooraleer de eerste banken beginnen met het verhogen van de rentes op hun spaarproducten.

Bronnen: CNBC

Foto: Maxpixel