mes dollar

De olieprijzen zijn de laatste dagen opnieuw gedaald. En hoewel een lagere olieprijs positief is voor consumenten, die zo minder hoeven uit te geven aan energie, heeft de medaille ook een keerzijde. Voor landen die afhankelijk zijn van de export van olie, kan een voortdurende lage olieprijs schadelijk zijn. Zo is de overheid van Nigeria bijvoorbeeld wat betreft hun begroting grotendeels afhankelijk van olie. De olie- en gassector is er goed voor meer dan 35 procent van het bbp. ‘Als deze inkomsten dalen, zijn het opkomende markten als Nigeria die lijden onder de vloek van een lagere olieprijs’, dat zegt Mark Mobius van Franklin Templeton Investments.

Keerzijde lagere olieprijs

Ook Rusland is een land dat sterk afhankelijk is van de inkomsten uit energie. ‘Het land wordt waarschijnlijk zwaar getroffen als de prijzen niet snel genoeg stijgen. Ook Venezuela lijkt ons bijzonder kwetsbaar vanwege zijn afhankelijkheid van olie.’ Voor opkomende landen die energie subsidieerden, ziet de partij wel een potentiëel positieve keerzijde van de lagere olieprijs. ‘De subsidies waren een zware last op de overheidsbudgetten en de lagere marktprijzen maken het afschaffen van deze subsidies minder pijnlijk voor consumenten uit die landen’, legt Mobius uit.

Kansen

Indonesië is een voorbeeld van een land dat sommige subsidies heeft afgeschaft en er zijn tekenen dat ook India en China in die richting bewegen. ‘Een omgeving van lagere energieprijzen heeft sommige opkomende landen geholpen bij het invoeren van noodzakelijke hervormingen met minder pijnlijke effecten.’ Vanuit het oogpunt van investeerders denkt Mobius dat de volatiliteit de grootste kopzorg met zich meebrengt. Mobius gebruikt de neerwaartse spiraal echter om kansen te benutten. Mobius denkt dat de recente daling van de olieprijs grotendeels gebaseerd is op speculatie en handel op de korte termijn. Naar zijn mening zal de olieprijs in 2015 of 2016 dan ook weer opleven. Op de hoogte blijven van de laatste marktontwikkelingen en kansen? KLIK HIER!