Tijdens de laatste dag van juli staat het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank op het programma. De verwachting is dat Fed-voorzitter Jerome Powell op 31 juli een renteverlaging zal gaan aankondigen. De vraag is niet meer óf er een renteverlaging komt, maar hoe groot de renteverlaging zal zijn.

Op dit moment beweegt de Amerikaanse rentestand in de bandbreedte van 2,25%-2,50%. En volgens analisten schatten beleggers de kans op 100% in dat Powell aan het einde van deze maand een renteverlaging zal gaan doorvoeren. Dit heeft hij zelfs onlangs min of meer al verklapt. De vraag is alleen wel hoe groot de renteverlaging zal zijn.

Wordt er een voorzichtige of een ingrijpender renteverlaging doorgevoerd?

De kans is groot dat Powell een ‘voorzichtige’ renteverlaging zal gaan doorvoeren van 0,25%. Dit zou betekenen dat de Amerikaanse rentestand terecht zou komen in een bandbreedte van 2,00%-2,25%. Op de bovenstaande staafgrafiek is te zien dat de kans op een ‘voorzichtige’ renteverlaging op dit moment 65% bedraagt.

Toch rekent 35% van de beleggers op een ‘ingrijpender’ renteverlaging. Die groep beleggers houdt namelijk rekening met een renteverlaging van 0,50%. In dat geval zou de Amerikaanse rentestand terecht komen in een bandbreedte van 1,75%-2,00%.

Aan het einde van de maand zullen we zeker weten óf er een renteverlaging doorgevoerd zal worden en wat de grootte van deze eventuele renteverlaging zal zijn. De kans op een ‘ingrijpender’ renteverlaging lijkt, gezien de meevallende macrocijfers van de afgelopen twee weken, vrij klein te zijn.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>