Mark Zuckerberg en voormalige topbestuurders van Meta staan deze week terecht wegens vermeende privacyschendingen na het Cambridge Analytica-schandaal. Aandeelhouders eisen $8 miljard terug dat Meta aan boetes betaalde vanwege het onrechtmatig gebruik van gebruikersdata. De rechtszaak onderzoekt of Zuckerberg en zijn team de wet bewust hebben overtreden.

De zaak richt zich op oude bestuursbesluiten, maar speelt terwijl Meta opnieuw privacykritiek krijgt vanwege AI.

In de onderstaande grafiek zien we het koersverloop van Meta:

Aandeelhouders eisen uitleg

De aandeelhouders beschuldigen Zuckerberg en het bestuur ervan het privacyakkoord uit 2012 met de Federal Trade Commission (FTC) te hebben geschonden.

Facebook bleef volgens hen misleidende privacypraktijken toepassen, wat leidde tot een recordboete van $5 miljard in 2019. Aanklagers zeggen dat Zuckerberg dit beleid bewust aanstuurde en het bestuur onjuist informeerde.

Daarnaast beweren de aandeelhouders dat Zuckerberg met voorkennis aandelen verkocht, vlak voordat het Cambridge Analytica-schandaal naar buiten kwam. Hiermee zou hij ten minste $1 miljard winst hebben gemaakt.

Verdediging wijst op investeringen en compliance-maatregelen

De verdediging noemt de aantijgingen extreem en benadrukt dat Meta sinds 2019 miljarden heeft geïnvesteerd om gebruikersprivacy te beschermen. Facebook zou een speciaal team voor privacytoezicht hebben opgericht en externe compliance-experts hebben ingehuurd.

Ook wijzen ze op het feit dat de beschuldigingen juridische bescherming missen, omdat Delaware-wetgeving bestuurders alleen aansprakelijk stelt bij illegale handelingen, niet bij slechte zakelijke beslissingen.

 

 

Bron: Reuters
Foto: iStock