Meta, het moederbedrijf van Facebook, heeft ermee ingestemd om $725 miljoen te betalen om een rechtszaak te schikken. Het bedrijf wordt ervan beschuldigd Cambridge Analytica en andere derden toegang hebben gegeven tot privégegevens van gebruikers en gebruikers hebben misleid over de privacy.
De voorgestelde schikking zou een einde maken aan de juridische strijd die vier jaar geleden begon. Kort hiervoor maakte het bedrijf bekend dat de privégegevens van maar liefst 87 miljoen Facebook-gebruikers waren verkregen door Cambridge Analytica, een data-analysebedrijf dat samenwerkte met de Trump-campagne. Het datalek leidde tot een intens internationaal schandaal voor Facebook en trok de aandacht van toezichthouders aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.
Meta heeft geen schuld bekend als onderdeel van de schikking.
Verschillende schikkingen
Het Cambridge Analytica-lek begon met een psychologieprofessor die gegevens verzamelde over miljoenen Facebook-gebruikers via een app die een persoonlijkheidstest aanbood. Hij gaf deze vervolgens aan een dienst die beloofde vage en verfijnde technieken te gebruiken om kiezers te beïnvloeden tijdens een verkiezing met een hoge inzet waarbij de winnende presidentskandidaat nipt won in verschillende belangrijke staten.
In een rapport uit 2020 van het Britse Information Commissioner’s Office werd later aanzienlijke twijfel geuit over de capaciteiten van Cambridge Analytica en werd gesuggereerd dat veel ervan was overdreven. Maar het oneigenlijk delen van Facebook-gegevens veroorzaakte een reeks gebeurtenissen die uitmondden in onderzoeken en rechtszaken.
Het schandaal veroorzaakte een wereldwijde verontwaardiging die leidde tot hoorzittingen, een verontschuldigingstournee van Zuckerberg en diverse wijzigingen aan het platform. Facebook ging in 2019 akkoord met een schikking van $5 miljard met de Amerikaanse Federal Trade Commission over de privacy schending. Hiernaast schikte het bedrijf voor $100 miljoen met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission over beweringen dat het beleggers misleidde over de risico’s van misbruik van gebruikersgegevens.
Bron: CNN
Foto: iStock