Opgeslagen goud en centrale banken, het blijft een ongelukkige combinatie. Na Duitsland heeft ook Mexico grote moeite het bij andere centrale banken opgeslagen goud terug te kijgen. Iedereen kent inmiddels de lijdensweg van de Duitse centrale bank wat betreft haar strijd om het eigen goud terug te krijgen. De Bundesbank heeft goud opgeslagen bij een aantal bevriende centrale banken, maar bepaald de Federal Reserve, de Banque of France en de Bank of England. Toen de Duitsers hun goud terugvroegen, kregen ze tot hun grote verbazing te horen dat ze ‘wat geduld’ moesten opbrengen. Eigenlijk hadden ze al een waarschuwing gekregen toen een vraag om een inspectie van het opgeslagen edelmetaal nul op het rekest opleverde. Er was toen al duidelijk iets aan de hand.
>>Lees onze GRATIS GOUDGIDS voor het te laat is en de goudprijs explodeert<<
De vraag van de Bundesbank voor teruggave van het goud dateert inmiddels al van ruim één jaar geleden en inmiddels is slechts vijf procent van de totale hoeveelheid gerepatrieerd. Waar de rest is gebleven, blijft voorlopig een raadsel. Of toch niet: het is ongetwijfeld gebruikt als onderpand voor allerlei transacties.
Mexico wil ook zijn goud terug
Het verhaal van het Duitse edelmetaal heeft inmiddels een opvolger gekregen. Banco de México (Bank of Mexico or Banxico) claimt 120 ton goud te hebben opgeslagen bij Bank of England. Het scenario verloopt ongeveer gelijk aan dat van het Duits edelmetaal. Een verzoek om inspectie leverde een negatief antwoord op. Ook Mexico lijkt dus te kunnen fluiten naar het edelmetaal van de eigen centrale bank, goud dat nochtans toebehoort aan de Mexicaanse bevolking. Een tijdschema waarbinnen de Banco de México meer inzicht zal krijgen over de situatie van haar goud werd niet gegeven. De Britten hullen zich in stilzwijgen. Eens temeer blijkt dat de goudmarkt gemanipuleerd wordt en niet zo’n klein beetje ook. Maar de kruik gaat zo lang te water tot ze barst. Ooit zullen deze malversaties het daglicht zien en die dag zal de goudprijs zowat letterlijk exploderen. We maken ons sterk dat die dag niet zo ver meer in de toekomst zal liggen.