Techreus Microsoft legt al zijn beste kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkelingen in de handen van OpenAI. Dit volgens Todd McKinnon, CEO van cybersecuritybedrijf Okta. McKinnon meldde dat Google zijn R&D behoudt, wat zijn zoekpositie versterkt. Hij benadrukte dat de leidende generatieve AI-technologieën, bekend als ’transformers’, allemaal van Google afkomstig zijn. 

Todd McKinnon, CEO van identiteitsbeveiligingsbedrijf Okta, gaf aan dat Google “waarschijnlijk het beste werk levert door hun R&D niet uit te besteden.” Hij benadrukte dat de transformers die de huidige generatieve AI-technologieën aandrijven “allemaal van Google kwamen.”

Transformers zijn deep-learningmodellen die context en betekenis leren door relaties in sequentiële gegevens, zoals woorden, te volgen.

McKinnon zei: “De doorbraak was het onderzoek van Google, de transformers die het algoritme zijn dat al deze LLM’s [large language models] gebruiken om grote vooruitgangen te boeken.”

“Microsoft lijkt te veranderen in adviesbureau”

McKinnon waarschuwt dat Microsoft’s rol in AI mogelijk verandert naar die van een adviesbureau, door hun samenwerking met OpenAI.

De investeringen van Microsoft in OpenAI, zoals voor Copilot, hebben technologische vooruitgang mogelijk gemaakt. De totale investering in OpenAI bedraagt naar verluidt $13 miljard. Microsoft hoopt hiermee de voordelen van AI te versnellen en wereldwijd te delen.

McKinnon benadrukte:

Het is zo vreemd, stel je voor dat je bij Microsoft werkt, OpenAI maakt al het spannende werk. Het is bijna alsof Microsoft verandert in een adviesbureau.

Google heeft nog werk te verrichten voor commercieel succes met AI, terwijl Microsoft dankzij OpenAI een leidende positie verwerft. Dit zou de zoekpositie van Google kunnen beïnvloeden, aangezien gebruikers meer vertrouwen op AI-chatbots.

Concurrentie en de rol van grote techreuzen

McKinnon benadrukt dat AI zelden voortkomt uit organische investeringen, maar eerder uit steun van grote techreuzen.

Hij merkt op dat de vooruitgang van OpenAI afhankelijk is van enorme investeringen, zoals de $10 miljard van Microsoft, wat geen disruptieve innovatie is maar eerder een grote investering.

De immense investeringen van Big Tech in AI roepen echter ook zorgen op over concurrentie. McKinnon waarschuwt dat AI-problemen, zoals desinformatie, de technologische vooruitgang kunnen belemmeren.

McKinnon zei:

Het potentieel voor kunstmatige intelligentie is echt hoog. Ik verwacht eigenlijk dat de regulering zo ver zal gaan dat we alleen de grootste, machtigste bedrijven in controle van AI achterlaten.

Bron: CNBC
Foto: iStock