De kostprijs om 1 dollar digitaal goud (Bitcoin) te mijnen is zo’n 3 keer duurder dan de kostprijs om 1 dollar fysiek goud te mijnen. Dat is de conclusie van een onderzoek door The Nature International Journal of Science. Het is niet de eerste keer dat de impact van Bitcoin op het milieu in vraag wordt gesteld.

Veel mensen keren zich tegen de opwarming van de aarde. We moeten langs alle kanten besparen op energie. Anderzijds is er de populariteit – hoewel nu minder dan een jaar geleden – van Bitcoin. Maar het mijnen van Bitcoins vergt zoveel energie, dat het een impact heeft op onze energieconsumptie.

Volgens het onderzoek van Max Krause en Thabet Tolaymat lag de gemiddelde kostprijs om 1 dollar aan Bitcoin te mijnen tussen 1 januari 2016 en 30 juni 2018 op 17 megajoules. Voor andere populaire cryptomunten als Ether, Litecoin en Monero ligt dit tussen 7 en 14.

Om 1 dollar fysiek goud te mijn in dezelfde periode was er een gemiddelde van 5 megajoules nodig, of zo’n 3 keer minder. Koper vergde 4 megajoules, platina 7. Enkel aluminium lag met 122 megajoules ver boven de digitale activa.

Klimaatakkoord op de helling door Bitcoin

De onderzoekers lieten ook nog weten dat de berekeningen werden gemaakt zonder rekening te houden met energiekosten voor de koeling, onderhoud en infrastructuurkosten. In dat geval zou de uitkomst dus nog hoger liggen.

De universiteit van Hawaii liet in een recente studie al weten dat de vraag naar elektriciteit om Bitcoins te mijnen voldoende CO2 produceert om de globale temperatuur met 2°C te laten stijgen tegen 2023.

Bitcoin zou met andere woorden het klimaatplan van Parijs op de helling zetten.

Volgens de Bitcoin Energy Consumption Index ligt het elektriciteitsverbruik in de buurt van een land als Oostenrijk.

Bron: MarketWatch

Foto Credit: iStock