Rijke investeerders hebben er geen vertrouwen in voor volgend jaar. 56 procent van de ondervraagden verwacht dat aandelen met meer dan 10 procent zullen gaan dalen, aldus de CNBC Millionaire Survey. Er is echter een groot verschil tussen jonge en oude investeerders. 81 procent van de millenials verwacht wel een herstel op de beurzen volgend jaar.

Volgens de CNBC Millionaire Survey hebben rijke beleggers en investeerders er geen vertrouwen in voor volgend jaar op de markten. 56 procent van alle ondervraagden verwacht dat de S&P 500 in 2023 nog eens met 10 procent gaat dalen. Zulk bearish sentiment hebben we niet meer gezien sinds de financiële crisis in 2008 en tijdens de ‘Great Recession’.

Eén derde verwacht zelfs een daling van 15 procent. Volgens George Walper, voorzitter van Spectrum Group, is het moraal en het vertrouwen op de aandelenmarkten bijzonder laag. Voorlopig zijn er ook geen signalen die aantonen dat het snel beter gaat worden.

This is the most pessimistic we’ve seen this group since the financial crisis in 2008 and 2009.

Vooruitzichten

De hoge Inflatie, stijgende rentes en het potentieel voor een recessie wegen allemaal op het gemoed van rijke investeerders, aldus Walper. En terwijl de markten dit jaar al zijn gedaald, met de S&P 500 die 18 procent lager noteert, voorspellen rijke investeerders volgend jaar nog meer pijn op de markten omdat ze niet meteen verwachten dat het beursklimaat zal verbteren.

Maar er zijn ook optimisten onder de miljonairs, meer bepaald de millenials. 81 procent van deze groep verwacht dat de S&P 500 hoger zal noteren eind volgend jaar waarvan 46 procent zelfs durft te beweren dat ze een rendement zullen halen van 10 procent. Dat komt omdat de millenials zijn opgegroeid in een laag renteklimaat en dus geen hoge rentes gewoon zijn.

Bronnen: Robert Frank – CNBC

Foto: Rufus46WikimediaCC BY-SA 3.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>