china6

China’s economie groeide in het derde kwartaal sneller dan economen hadden verwacht. Gunstige ontwikkelingen in de dienstensector en robuuste consumentenbestedingen compenseerden de afzwakkende groei van de industrie en de export. Het lijkt erop dat monetaire en fiscale stimuleringsmaatregelen het gewenste effect hebben. De Chinese economie is in het derde kwartaal iets minder sterk gegroeid (6,9 procent) dan in het voorgaande kwartaal (7,0 procent). De terugval was echter minder sterk dan verwacht. Economen rekenden in doorsnee op een terugval naar 6,8 procent.

Gunstige ontwikkelingen dienstensector

Gunstige ontwikkelingen in de dienstensector en robuuste consumentenbestedingen compenseerden de afzwakkende vooruitgang van de industrie en de export. De retail-verkopen namen met 10,9 procent toe. Dit cijfer was beter dan verwacht (10,8 procent).

-1x-1

De kapitaalinvesteringen stegen in de eerste negen maanden van dit jaar met 10,3 procent, het laagste groeicijfer sinds 2000.

-1x-1-2

“De dienstensector groeit veel sneller dan de industriële sector,” zo stelt Zhu Haibin, Hoofdeconoom China bij JP Morgan in Hong Kong. “Dit is wat we noemen ‘de economie van twee snelheden’. De dienstensector presteert boven verwachting, maar op korte termijn blijft de groeivertraging in de industriesector de grootste uitdaging voor de beleidsmakers in Peking.”

Stimuleringsmaatregelen China

Hoewel de Chinese beleidsmakers dit jaar niet zulke krachtige stimuleringsmaatregelen hebben ingezet als in 2009, hebben ze wel degelijk actie ondernomen. Zo heeft centrale bank de rente flink tot vijf keer toe verlaagd. Ook zijn de kapitaaleisen voor banken verlaagd en heeft het ministerie van Financiën de regels voor overheidsleningen versoepeld. Last but not least heeft het belangrijkste planningsorgaan van China sneller toestemming gegeven voor diverse infrastructuurprojecten.

“Dankzij de stimuleringsmaatregelen voor infrastructuur enerzijds en consumentenbestedingen anderzijds, doet de economie het nog steeds aardig”, aldus Tim Condon, onderzoeker bij ING in Singapore. “Dit geeft ons het nodige vertrouwen voor de toekomst. De stimuleringsmaatregelen lijken effect te hebben.”

>>> Profiteren van de marktontwikkelingen in China? Lees dan nu ons Groeimarkten Rapport <<<