Jerome Powell liet recent totaal onverwachts weten dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk dit jaar geen enkele keer de rentestand optrekt. En dat kwam voor de meeste beleggers en analisten toch wel als een verrassing, want enkele maanden geleden voorzag de voorzitter van de Fed nog verdere renteverhogingen. Kan de Amerikaanse centrale bank de rentestand onveranderd laten?

Jerome Powell liet tijdens het rentebesluit weten dat de Amerikaanse economie op dit moment niet sterk genoeg is voor verdere renteverhogingen. Volgens sommige analisten heeft de kritiek afkomstig van het adres van Trump mogelijk effect gehad op Powell. Trump liet namelijk tijdens de afgelopen maanden meermaals weten dat hij niet blij was met het gevoerde beleid van Powell. Volgens Trump vormde de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank zelfs een bedreiging voor de Amerikaanse economie.

Stijgende inflatie is een bedreiging voor de Fed

Gezien de meest recente toespraak van Powell zal Trump wel weer tevreden gesteld zijn. De president van de VS hoeft in ieder geval dit jaar niet te vrezen voor renteverhogingen. Maar, kan de Fed onder alle omstandigheden de rentestand onveranderd laten?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Top Down Charts, is de verandering (procentueel per jaar) van de inflatie en de olieprijs in beeld gebracht. Over het algemeen bestaat er een sterke correlatie tussen de olieprijs en de Amerikaanse inflatiestand. En de olieprijsstijging van de afgelopen weken suggereert dat de Amerikaanse inflatie mogelijk binnenkort ook in de lift gaat. En mocht de Amerikaanse inflatie te ver doorslaan, dan zal de Fed genoodzaakt zijn om het rente-instrument in te zetten.

Jerome Powell zal dit jaar dus voornamelijk de inflatiestand in de gaten moeten houden. Een garantie voor geen enkele renteverhoging dit jaar is in ieder geval niet te geven.

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger