Vanochtend zijn de Europese beurzen dramatisch uit de startblokken gekomen. Als reactie op de ontwikkelingen in Oekraïne besloten beleggers om massaal afstand te nemen van hun aandelen. In korte tijd liepen de verliezen daarom stevig op. Toch moeten beleggers juist nu niet wegkijken. Een pessimistische stemming kan immers ook grote kansen bieden.

We leven op dit moment in een bijzondere tijd. Sinds de Tweede Wereldoorlog was er vrede in Europa en die vrede lijkt op dit moment in gevaar te worden gebracht door de acties van Rusland. Dit leidt uiteraard ook tot kopzorgen bij beleggers, want een oorlog kent uiteraard ook negatieve gevolgen voor de economische groei. Mogelijk zijn beleggers echter op dit moment te angstig gestemd.

Kunnen beleggers profiteren van het pessimistische beurssentiment?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat het sentiment onlangs is gedaald naar het laagste niveau sinds maart 2020. Dit houdt in dat er op dit moment sprake is van een extreem pessimistische stemming. Destijds werden de aandelenmarkten getroffen door de coronacrash, maar niet veel later werd er alsnog een stevige bodem neergezet. Ook aan het begin van 2019 was er sprake van een dergelijk negatief beurssentiment. Ook toen werd er kort daarna een stevige bodem neergezet en werd de stijgende trend hervat.

Uiteraard biedt het verleden geen enkele garantie voor de toekomst, maar deze grafiek laat wel zien dat beleggers rationeel moeten blijven. Warren Buffett leert ons niet voor niets dat je hebzuchtig moet zijn als anderen angstig zijn. En mogelijk is dat moment nu aangebroken.

3 Aandelen voor de Energie Crisis

Met deze 3 aandelen zal ook u geld kunnen verdienen aan deze energiecrisis … in plaats van hem te betalen.

Dit is een ‘once in a lifetime’ opportuniteit.

Download hier jouw gratis gids: 3 Aandelen voor de Energie Crisis