spaarders

Er wordt steeds meer gekeken naar de negatieve gevolgen die kleven aan het monetaire verruimingsbeleid. Dit gebeurt nadat onder andere Laurence Fink van BlackRock en ook Mario Draghi van de ECB in dit kader van zich hebben laten horen. Tijdens de International Monetary Fund Spring Meeting, zei Mario Draghi tegenover Cnbc dat de lage rente van de ECB en het kwantitatieve verruimingsprogramma dat net van start is gegaan, spaarders hard hebben geraakt.

Spaarders geraakt door QE

Eerder dit jaar kwam de ECB als laatste grote centrale bank met een opkoopprogramma voor staatsobligaties in een poging om de liquiditeit in de regio een verdere boost te geven. ‘Pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen lijden absoluut onder de lage rentes’, vertelde Draghi hierover. Lees onze gratis Beursbijbel voor meer houvast in roerige tijden ‘Ons monetaire beleid is ontworpen volgens ons mandaat, dat is om de prijsstabiliteit te garanderen. Dat is de beste service die wij kunnen leveren aan de economie, maar ook aan consumenten en spaarders. Als we een ander monetair beleid zouden voeren, zou dit uiteindelijk ook spaarders schade toe berokkenen.’

Rentes eurozone

De rentes in de eurozone, maar ook in andere regio’s zoals het Verenigd Koninkrijk en de VS bevinden zich op recordlaagtes. De lage rentes kunnen goed zijn voor mensen met een hypotheek, maar zorgen er anderzijds voor dat spaarders het moeten doen met extreem lage rentes op hun deposito’s. Draghi’s opmerking kwam nadat Fink, de oprichter en CEO van BlackRock, zei dat centrale banken geen idee hebben van de enorme pijn die ze met de lage rentes hebben veroorzaakt bij verzekeringsmaatschappijen. Daar voegde hij aan toe dat het ruime monetaire beleid in de eurozone de Europese verzekeraars van BlackRock afschrikt om te herinvesteren in Duitsland en Zwitserland. Volgens David Owen, chief European economist bij Jefferies International, zei in dit kader dat het lage rentetarief van de ECB ervoor zorgt dat er een ‘risicocultuur’ ontstaat waarin investeerders gedwongen worden te kiezen voor meer risicovolle en mogelijk beter renderende beleggingen. In onderstaande video gaat UBS-topman Axel Weber verder in op de kwestie: