De gedroomde eindejaarsrally is dit jaar nog niet gekomen. De beweeglijkheid zit er nog steeds goed in op de financiële markten. De problemen over de omgekeerde rentecurve, de handelsoorlog, de Brexit en het veranderende monetaire landschap hangen nog steeds als donkere wolken boven de markten. Moeten we vrezen voor verder dalende beurskoersen?

Afgelopen woensdag zag de Dow Jones index voor de tweede dag op rij haar winst als sneeuw voor de zon verdwijnen. Zo moest de Dow Jones index meer dan 300 punten inleveren (gerekend vanaf het hoogtepunt van de dag). Toch wist Wall Street nog wel in het groen de dag af te sluiten. De mannen van Bespoke Investment Group laten weten dat dergelijke marktbewegingen weinig goeds voorspellen.

Beleggers moeten niet blij zijn met de huidige beweeglijkheid

Over de afgelopen 20 jaar gemeten zijn er 134 handelssessies geweest waarbij de S&P 500 index daalde met meer dan 1%, maar nog steeds in het groen de handelsdag wist te sluiten. Bespoke laat weten dat 43% van deze handelsdagen plaatsvond in de periode maart 2000 tot oktober 2002 en oktober 2007 en maart 2009. Tijdens de eerste periode was er sprake van de internetzeepbel en tijdens de tweede periode vond de huizenmarktzeepbel plaats.

Dit zijn geen tijden waar beleggers zich warm bij voelen. De markt die elke dag 1% beweegt, ofwel omhoog of omlaag, is niet het soort handelsactie dat investeerders gerust zal stellen. In 2017 waren er slechts acht dagen waarin Wall Street zich 1% verplaatste. Het resultaat was een sterk stijgende markt die recht omhoog ging en waarbij de S&P 500 index 20% won (Dow Jones index zelfs 25%).