Tijdens de laatste twee handelsdagen van de week werden de wereldwijde aandelenmarkten geconfronteerd met stevige verliezen. De tegenvallende macrocijfers uit verschillende werelddelen maakten duidelijk dat de groei van de wereldeconomie aan het stagneren is. En een stagnerende groei van de wereldeconomie kan ook grote gevolgen hebben voor de bedrijfswinsten.

Tijdens de afgelopen weken is duidelijk geworden dat de Amerikaanse economie ook langzaam maar zeker last begint te krijgen van de tegenvallende groei van de wereldeconomie. En dat is een behoorlijke tegenvaller, want de Amerikaanse economie was tot nu toe nog een van de weinige economie├źn die overeind wist te blijven. Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, liet afgelopen week doorschemeren dat de Amerikaanse economie op dit moment te zwak is voor een renteverhoging.

Dalende winsten hebben effect op de beurskoersen

Volgens de analisten van Macrobond and Nordea moeten we vrezen voor dalende bedrijfswinsten. Zo is op de bovenstaande grafiek te zien dat het unieke Nordea Model dalende voorwaartse bedrijfswinsten verwacht. Hun model loopt normaliter een halfjaar voor op de werkelijke cijfers en wat dat betreft kan de situatie de komende maanden flink gaan verslechteren.

Uiteraard kunnen dalende voorwaartse bedrijfswinsten leiden tot dalende beurskoersen. Een dalende winst zorgt er immers voor dat de koers-winstverhouding stijgt en dat is voor de lange termijn vaak geen goed teken. Met andere woorden worden aandelen bij dalende bedrijfswinsten duurder en dat schrikt beleggers vaak af. Wat dat betreft is het dus voor beleggers te hopen dat de schade uiteindelijk meevalt.