De economische groei binnen de eurozone staat onder druk. Dat is ook niet verwonderlijk, want elders in de wereld zijn er ook de nodige groeiproblemen te vinden. Het handelsbeleid van Trump heeft het nodige effect gehad op de groei van veel economieƫn. Volgens een belangrijke grafiek moeten we rekening houden met een krimp binnen de eurozone.

Er zijn genoeg Europese landen op te noemen die sterk afhankelijk zijn van de export. Wat veel mensen niet weten, is dat de Duitse economie voor het grootste deel afhankelijk is van de export. De importtarieven van Donald Trump hebben daarom ook het nodige effect gehad op het Duitse bruto binnenlands product. Onlangs wist de Duitse economie nog net aan een officiƫle recessie te ontkomen.

Krimp binnen de Eurozone is haast onoverkoombaar

Het Eurozone Composite PMI-cijfer, dat iets zegt over de economische situatie binnen het eurogebied, noteert op dit moment nog net boven de 50-lijn. En op het moment dat er sprake is van een notering onder de beruchte 50-lijn, is er officieel sprake van krimp. En volgens de economen van Macrobond and Nordea is dat scenario haast onoverkoombaar. Zo is op de bovenstaande grafiek te zien dat het Zweedse PMI-cijfer normaliter twee maanden voorloopt op het Eurozone PMI-cijfer. En het Zweedse PMI-cijfer voorspelt duidelijk een noemenswaardige notering onder de 50-lijn.

Volgens deze grafiek komt de Eurozone terecht in dezelfde situatie als tijdens de eurocrisis in het jaar 2012. En dat voorspelt weinig goeds.

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS