De groei van de wereldeconomie lijkt wat te temperen. Dat is hoofdzakelijk te danken aan de handelsoorlog. Het handelsbeleid van Trump heeft onder andere grote gevolgen voor de groei van de groeilanden. Binnen de Amerikaanse landsgrenzen ziet alles er nog rooskleurig uit. Maar, voor hoelang nog?

De Amerikaanse economie draait nog steeds op volle toeren. De groei van het bruto binnenlands product mag dan wel iets zijn teruggevallen, maar het groeicijfer is nog steeds indrukwekkend te noemen. Tevens ziet de Amerikaanse arbeidssector er bijzonder gezond uit met een historisch laag werkloosheidspercentage van 3,7%.

Amerikaanse arbeidssector vormt een bedreiging voor de economie

Toch vormt juist die sterke arbeidssector een bedreiging voor de Amerikaanse economie. Zo laat Liz Ann Sonders, strateeg bij Charles Schwab & Co, weten dat het Amerikaanse werkloosheidscijfer al 19 maanden onder het ‘normale’ werkloosheidscijfer beweegt (gele lijn). De divergentie tussen het huidige werkloosheidscijfer en het normale werkloosheidscijfer was zelden zo groot.

Op de grafiek is ook te zien dat op het moment dat deze divergentie in het verleden begon af te nemen, de Amerikaanse economie niet veel later geconfronteerd werd met een recessie. Op het moment dat het werkloosheidscijfer dus weer begint op te lopen, mogen alle alarmbellen afgaan.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)