Tijdens de afgelopen weken zijn er diverse tegenvallende macrocijfers gepubliceerd. Deze cijfers maakten pijnlijk duidelijk dat de groei van de wereldeconomie waarschijnlijk dit jaar lager zal uitkomen dan dat vooraf verwacht werd. Tevens ziet de toekomst, als gevolg van de handelsoorlog, er onzeker uit. Moeten we vrezen voor een nieuwe recessie?

De economische wereldmotor draait op dit moment aan een lager tempo. Er wordt zelfs gevreesd voor een tekort aan brandstof en dat zou leiden tot een groeivertraging. In het bijzonder lopen de groeilanden en de Aziatische landen een verhoogd risico om getroffen te worden door een groeivertraging. Het handelsbeleid van Trump heeft immers grote invloed op deze landen.

Kans op een snelle recessie is vrij klein

Maar, hoe staat de Amerikaanse economie er eigenlijk nog voor? De meeste Amerikaanse macrocijfers zien er nog steeds uitstekend uit. Overigens moet daarbij vermeld worden dat het handelsconflict zonder enige twijfel, op de lange termijn gezien, ook economische schade zal aanrichten aan de Amerikaanse economie. Zo zijn veel Amerikaanse bedrijven afhankelijk van de goedkope arbeid die bijvoorbeeld verricht wordt in China.

Een geruststelling voor beleggers is dat een top op de markten niet direct hoeft te leiden tot een economische recessie. Zo blijkt uit onderzoek van LPL Research dat de Amerikaanse economie in het verleden slechts in 2,2% van de gevallen binnen een jaar na het bereiken van een top op Wall Street geconfronteerd werd met een recessie. En dat ligt ver onder het gemiddelde van 13,5%.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>