De rust op de financiële markten is enigszins teruggekeerd. De stieren zijn deze maand goed uit de startblokken gekomen en sommige analisten durven zelfs al te spreken over een aankomende ‘eindejaarsrally’. Was de daling van afgelopen maand slechts een correctie, of bevinden we ons in een topvormingsproces?

De financiële markten werden afgelopen week opnieuw geconfronteerd met de nodige beweeglijkheid. Met name de laatste handelsdag van de week verliep uiterst volatiel. Inmiddels hebben de meeste beursgenoteerde bedrijven hun kwartaalcijfers gepubliceerd en wat betreft mogen beleggers uitzien naar het laatste deel van het jaar. En historisch gezien verloopt dat deel behoorlijk winstgevend.

Is de daling definitief voorbij?

Chris Kimble, van Kimble Charting, wijst beleggers er op dat er niet direct reden voor feestvreugde hoeft te zijn. De huidige herstelbeweging kan immers ook beleggers op het verkeerde been zetten. Hij deelde onlangs de bovenstaande grafiek waarop te zien is dat er sterke overeenkomsten zijn met het jaar 2000. Destijds ondersteunde de RSI-indicator ook al vroegtijdig de stijgende beweging niet meer. En ook destijds nam het topvormingsproces de nodige tijd in beslag.

Beleggers lijken er dus verstandig aan te doen om juist in deze tijd de beursbewegingen nauwlettend in de gaten te houden.