De beursmaand juni ziet er overwegend positief uit voor de Amerikaanse aandelenmarkten ondanks de zwakke historische ‘zekerheid’ voor deze periode van het jaar. Beleggers en investeerders kijken voornamelijk uit naar de maand juli, dat is historisch gezien de vierde beste maand van het jaar.

De reden waarom juni tot nu toe een goede beursmaand is geweest, heeft wellicht te maken met het feit dat beleggers en investeerders op zoek gaan naar hoge rendementen in de maand juli. Zowel de Dow Jones en de S&P 500 wisten in juli gemiddeld altijd behoorlijk goed te presteren.

De Dow Jones is sinds 1950 elk jaar gemiddeld met 1,2 procent gestegen in deze maand. Dat maakt van juli de vierde beste beursmaand. Over de afgelopen 67 jaar zijn de returns 42 keer positief geweest en ‘slechts’ 25 keer negatief. De S&P 500 haalde in juli evenzeer goede rendementen maar in mindere mate dan de Dow Jones. De index wist telkens gemiddeld 1 procent te stijgen in juli.

De Nasdaq, de Amerikaanse technologiebeurs, wist zich de afgelopen jaren niet zo goed te redden. Gemiddeld haalde deze index slechts een rendement van 0,4 procent in juli. In de afgelopen 46 jaar kon je hier als beleggers maar 24 keer een positief rendement uit halen.

Maar laat je hierdoor niet misleiden, dit jaar lijkt de Nasdaq zijn historische malheur van zich af te schudden met een rendement van 9,8 procent in 2018 tot nu toe. De S&P 500 staat momenteel op 2,1 procent jaarrendement en de Dow Jones staat op 1,5 procent verlies.

Rally

Het is algemeen geweten dat de zomerperiode niet de beste periode is om hoge rendementen te halen op de aandelenmarkten. De welbekende uitspraak ‘sell in may and stay away’ bevat een zekere waarheid, maar de afgelopen vijf jaar werd de historische trend telkens doorbroken.

Ook dit jaar lijken de zomermaanden beter te worden dan verwacht, wat een goede aanloop kan zijn voor een positief jaareinde. Maar er is één factor die roet in het eten kan gooien, namelijk de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen.

Bronnen: Beursduivel, Marketwatch

Foto: Investment Zen – Flickr – CC BY 2.0