Vergeet de dollar. De yen zal de grote ster worden op de valutamarkten in 2016. Dat is althans de mening van zakenbank Morgan Stanley. De bank noemt diverse argumenten om deze stelling te onderbouwen.
Morgan Stanley denkt dat de yen komend jaar in waarde zal stijgen tot 115 per dollar. Het zal voor veel beleggers een verrassende uitspraak zijn. Dat beseft Morgan Stanley zelf ook, want de bank noemt het een “out-of-consensus” voorspelling.
Dat klopt ook, want de meeste marktkenners verwachten juist dat de yen zal verzwakken tegenover de dollar. Uit een peiling van Bloomberg blijkt dat de meeste experts verwachten dat de yen zal dalen tot 126 per dollar.
In een rapport van 29 november, adviseert Morgan Stanley verschillende manieren om in te spelen op deze beweging. Zo kunnen handelaren de yen kopen tegen de Britse pond, de Zwitserse frank en de Zuid-Koreaanse won.
“De yen is de meest ondergewaardeerde munt van de top-10 valuta’s, ook vanuit historisch perspectief,” zo stelt Ian Stannard, manager Europese valutastrategie bij Morgan Stanley in London. “De Japanse munt zal waarschijnlijk veel beter presteren dan de markt verwacht.”
Japanse pensioenfondsen kopen yen
De bank noemt nog een andere reden waarom de yen goed zal presteren: de munt zal op lange termijn ondersteund worden door aankopen van Japanse pensioenfondsen.
Hoewel de voorspelling van Morgan Stanley wellicht verrassend is voor veel mensen, moeten beleggers wel degelijk rekening houden met dit scenario. De bank eindigde vorig kwartaal in de top-10 van beste voorspellers van valutabewegingen, volgens een door Bloomberg samengestelde lijst van 61 organisaties.
Maar de yen daalt nu toch?
Maar hoe zit het dan met de forse daling sinds april 2013? De yen is immers sinds die maand met 20 procent gedaald. Dit gebeurde nadat de Bank of Japan een groot pakket stimuleringsmaatregelen had aangekondigd om de economie aan te zwengelen.
“De markten overschatten de intenties van de BOJ om meer te stimuleren,” zo schrijft Morgan Stanley in een rapport aan beleggers. “De BOJ heeft haar dovish houding al een stuk verminderd ten opzichte van enkele jaren geleden, en die ontwikkeling is nog niet ingeprijsd in de valutamarkten.”