Commodities bevinden zich al vijf jaar in een bearmarkt. Voor beleggers die hopen op betere tijden heeft Morgan Stanley Investment Management slecht nieuws. Lage olieprijzen en dalende valuta’s zorgen ervoor dat de broodnodige shake-out bij grondstoffenproducenten nog lang op zich laat wachten. Er zijn volgens Ruchir Sharma, hoofd Emerging Markets bij Morgan Stanley, drie redenen waarom de grondstoffenmarkt voorlopig niet zal aantrekken. Zo heeft de Chinese groeivertraging ontegenzeggelijk een negatieve impact op de vraag naar commodities. De Chinese ‘new normal’ leidt ertoe dat bestaande productiecapaciteit voor lange periode niet volledig benut zal worden.
Daling valuta’s
Daarnaast resulteert de val van valuta’s in exportlanden zoals Rusland en Brazilië, in een flinke daling van de operationele kosten. De opbrengsten worden echter in sterke Amerikaanse dollars afgerekend, dus de winstmarges zijn nog altijd groot genoeg om te blijven bestaan. Zo is de Russische roebel dit jaar al 10 procent gedaald tegenover de Amerikaanse dollar. Eerder liet Goldman Sachs weten, dat Russische olieproducenten nog altijd cash genereren alsof de olieprijs op 100 dollar per vat staat. “Oliebedrijven zullen dus niet snel hun productie beperkten”, zo zei Sharma tegenover Bloomberg. Tot slot is de lage olieprijs weliswaar nadelig voor de energiesector, maar juist voordelig voor mijnbouwbedrijven en de agrarische sector. Deze bedrijven hebben nu lagere kosten, die de verminderde opbrengsten compenseren.
Additionele capaciteit
Voorlopig dus geen licht aan de horizon voor grondstoffenbeleggers. Een blik op 200 jaar geschiedenis leert ons dat bullmarkten gemiddeld tien jaar duren, en bearmarkten maar liefst twintig jaar. Dit komt omdat het vele jaren duurt om de additionele capaciteit, gecreëerd tijdens de bullmarkt, weer helemaal te benutten. Het is helaas niet anders, zo legt Sharma uit: “Zelfs als de Chinese economie stabiliseert, dan is de industriële vraag nog altijd veel zwakker dan tijdens de bullmarkt in het eerste decennium. Wij zijn daarom voorbereid op een lange winter voor commodities.”