De afgelopen periode heeft er een belangrijke ommekeer op het wereldtoneel plaatsgevonden: de Verenigde Staten en China zijn dieper in een handelsconflict geraakt. Er werd gehoopt dat er op de komende G20-top deze maand in Japan toenadering kon worden gezocht door beide grootmachten. Alleen volgens analisten van J.P. Morgan en Morgan Stanley lijkt dat zeer onwaarschijnlijk.

De G20-top zou een goede mogelijkheid zijn voor een deal, omdat zowel president Donald Trump, als de Chinese president Xi Jinping de top zouden bezoeken. Tenminste dat verwachtten marktkenners, zo meldt CNBC.

Maar als we de Chinese vice-handelsminister Wang Shouwen mogen geloven komt president Xi niet. Hij zei namelijk dat China alleen afgevaardigden zal sturen naar de top in Japan.

Het conflict is ‘te heet’ geworden

Daarnaast stellen analisten van J.P Morgan en Morgan Stanley dat beide grootmachten te diep in het conflict zijn geraakt. Een deal is hierdoor niet mogelijk, in ieder geval niet op de korte termijn.

Zo gaf James Sullivan, senior analist bij J.P. Morgan, zijn visie op de situatie:

Mijn persoonlijke verwachting is geen deal. Als je naar de posities van beide kanten kijkt, dan zie je dat er heel weinig ruimte is voor beweging. Specifiek hiervoor is het Chinese geluid, die vooraf onderhandelde punten opstellen waaraan moet voldaan.

Maar niet alleen de Chinezen maken een deal moeilijk. Zo vervolgd Sullivan:

Als je kijkt naar de Amerikaanse kant, met een zeer, zeer agressieve toon, niet alleen van de president, maar in de gehele administratie… ik denk dat het erg moeilijk wordt om een deal op korte termijn te forceren.

Jonathan Garner, strateeg bij Morgan Stanley, deelt deze mening ook. Hij gelooft dat we deze maand geen deal zullen krijgen:

Op dit moment lijkt het er op dat we waarschijnlijk geen deal zullen zien.

De laatste ontwikkelingen in het handelsconflict

Vorige maand kondigde Trump nieuwe tarieven aan voor China. 200 miljard dollar aan Chinese goederen zullen extra worden belast. Daarnaast kijkt de Verenigde Staten of het een nog resterende 300 miljard dollar aan Chinese goederen kan belasten. Ook verbood het land de samenwerking van Amerikaanse bedrijven met het Chinese Huawei.

Aan de andere kant waarschuwden Chinese media dat het land wellicht de export van zeldzame materialen naar de Verenigde Staten zou kunnen stoppen.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Eenvoudig gebruik maken van de krachtigste CRYPTO-beleggingstools

CopyCoin helpt beleggers eenvoudiger te beleggen in crypto currencies. De tools helpen u zowel passief als actief te handelen. Ook als u een beginnend crypto currency belegger bent, kunt u met CopyCoin uit de voeten.

Ontdek CopyCoin (Het is GRATIS)