Goldman Sachs verklaarde onlangs dat de bull run voor goud op zijn laatste benen loopt. Morgan Stanley daarentegen schuift goud naar voor als zijn favoriete grondstof voor 2013! Wij volgen de mening van Morgan Stanley. Zij schuiven alvast deze argumenten naar voor:

  • Zwakke dollar: Door de 0 % rentevoet nog minstens aan te houden tot 2014 en het oneindig opkopen vanĀ mortgage backed securities zou de dollar verder moeten verzwakken. Doordat de ECB zich bereid heeft verklaart alles te doen wat nodig is, lijkt het neerwaarts risico voor de euro beperkt.
  • Aankopen door centrale banken: De centrale banken blijven wereldwijd goud toevoegen aan hun reserves. De aankopen komen vooral uit de groeilanden. Doordat de Westerse centrale banken nog amper goud verkopen, zijn de centrale banken al sinds 2009 netto kopers van goud.
  • Aankopen door ETF’s: De vraag naar goud vanuit de particuliere sector vertaalt zich vooral in een vraag naar goud door de goud gedekte ETF’s. Hun vraag naar fysiek goud steeg met 56 % (Y-o-Y) of 189 ton.
  • Herstel in India: het fel belaagde land zag de vraag naar goud fors terugvallen. Maar ondertussen is de trend omgekeerd en is de vraag herstelt in de aanloop naar het trouw- en feestseizoen.

TIP: Koop eens een Goudbank! KLIK HIER