De wereldeconomie zit in de lift, dat moge duidelijk zijn. Toch moet niet vergeten worden welke offers hiervoor gebracht zijn. Zo is de wereldwijde schuldenbalans flink opgelopen als gevolg van het monetaire beleid van de centrale banken. Daarnaast is het nog maar de vraag hoe de economie presteert op het moment dat het op eigen benen komt te staan.

Zakenbank Morgan Stanley heeft een indicator ontwikkeld om te meten in welke fase van de cyclus we ons bevinden. En volgens de economen van Morgan Stanley bevinden we ons op dit moment in de laatste fase van de groeicyclus.

Morgan Stanley: “Groei van de wereldeconomie te danken aan centrale banken”

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Morgan Stanley, is te zien dat de huidige cyclus een niveau heeft bereikt die we voor het laatst zagen net voor het uitbreken van de financiële crisis. In het verleden kregen we meermaals te maken met een trenddraai op het moment dat de economische cyclus in deze fase was beland.

Volgens de economen van Morgan Stanley is de groei van de afgelopen jaren hoofdzakelijk te danken aan het actieve economische beleid van de centrale banken en overheden. Aangezien die economische impuls nu op een lager pitje terecht is gekomen, moeten we rekening houden met een lagere economische groei.