Volgens Morgan Stanley gaan de financiële markten van de opkomende landen dit jaar goed presteren. Een globale benchmark duidt namelijk op een stijging van 8 procent dit jaar. De drijfveer voor deze stijging gaat voornamelijk komen door de stimulus uit China. Maar ook de prijs van koper lijkt een belangrijke rol te spelen in de vooruitzichten voor emerging markets.

Investeringsbank Morgan Stanley ziet de MSCI Emerging Markets Index dit jaar met 8 procent stijgen dankzij de nieuwe stimuleringsmaatregelen uit China en de positieve trend bij Chinese aandelen. Deze aandelen wegen trouwens zwaar door in de index, namelijk 32,12 procent ervan is Chinees.

Morgan Stanley liet weten dat ze dit jaar expliciet positief zijn over Chinese aandelen. Het zijn deze aandelen waarvan de analisten van Morgan Stanley verwachten dat ze de leiding zullen nemen en de opkomende markten op sleeptouw zullen nemen naar een rendementsvol beursjaar.

Los van de stimulus, lijkt de kans op een akkoord tussen de Verenigde Staten van Amerika en China groter te worden. Morgan Stanley schat het effect van een akkoord tussen beide landen hoog in en zal volgens hun analisten een positief beurssentiment op de Aziatische beurzen creëren.

Koper

Dan is er ook nog zoiets zoals de prijs van koper, oftewel Dr. Copper. Heel vaak wordt dit gebruikt als indicator voor de economische gezondheid gezien koper wijdverspreid zit in verschillende sectoren. De prijs van koper is dit jaar al 10 procent gestegen, het hoogste niveau sinds juni 2018.

We remain mindful of the signals from Dr Copper, given its long-term relationship with emerging markets equity returns, particularly when we are looking for a growth inflection.

Hoewel het aanbodtekort een invloed heeft op de prijs van koper, verwacht Morgan Stanley dat de vraag naar koper in China zal toenemen de komende maanden. Als de traditionele sterke correlatie tussen de koperprijs en emerging markets klopt, dan is dit een voorteken voor een goed beursjaar.

Bronnen: CNBC

Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Alpha Stock Images