morgan_stanley Bleek eerder Credit Suisse al flauw op aandelen, nu sluit Morgan Stanley zich daar bij aan. Reden: het makkelijke geld is de laatste jaren al verdiend. Hoofd Strategie Andrew Sheets waarschuwt beleggers dat de efficient frontier, die de portefeuilles met de optimale risico-rendementsverhoudingen bevat, de komende jaren fors lager zal liggen. Dat betekent dat investeerders voor een gegeven hoeveelheid risico tegen beduidend lagere rendementen aan zullen kijken. En dat die lage rendementen vrijwel niet op te krikken zijn door meer risico te nemen.

morgan_1

Volgens de zakenbank hebben we door het beleid van de centrale banken een aantal ongebruikelijke vette jaren achter de rug. Ook loonde het duidelijk om meer risico’s te nemen. Maar dat zal nu allemaal veranderen, aldus Morgan Stanley. Het verwachte rendement op een portefeuille die voor de helft uit aandelen en de helft uit obligaties bestaat ligt het komend decennium in de VS op 3,9% per jaar. In Europa is dat slechts 3,4% per jaar.

morgan_2

Voor 2016 verwachten zakenbanken over de hele linie geen uitbundig jaar. Goldman heeft een S&P 500 target van 2.100, Bank of America van 2.200 en Morgan Stanley zit hier tussenin met 2.175 punten. Dat is nog steeds hoger dan de 2.065 punten die nu op het bord staan, maar desalniettemin beduidend minder dan de standaard plus van 10% die de sell side gebruikelijk voorziet. Waar Morgan Stanley beduidend verschilt van zijn concurrenten is dat de bank deze lijn doortrekt. Morgan verwacht een 10-jaars aandelenrendement van slechts 5% per jaar, waar Bank of America zo’n 8% ziet. Aan het eind van de rit is dat wel het verschil tussen een totaalrendement van 63% en van 116%. Bedrijven zullen moeite hebben om de bescheiden economische groei te vertalen in winstgroei, aldus de zakenbank. Dat maakt aandelen minder interessant. Aan de andere kant noteren de rentes op veel bedrijfsobligaties, vergeleken met staatsobligaties, momenteel boven het historische gemiddelde. De markt prijst al hogere faillissementen en illiquiditeit in. Dat maakt het volgens Morgan Stanley voor beleggers aantrekkelijk om een deel van de portefeuille te switchen van aandelen naar bedrijfsobligaties.

<<< Ontdek een NIEUWE kijk op beleggingsfondsen >>>