De beurzen zijn sinds de Russische inval in Oekraïne op 24 februari stevig hersteld. De Nasdaq is de afgelopen 3 weken met 10,5 procent gestegen. Maar bij de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley zijn ze niet zo optimistisch als je zou verwachten. Strateeg Mike Wilson vreest dat dit een ‘bear market rally’ is die een volgende correctie aan het voorbereiden is. 

Een bizarre evolutie op de aandelenmarkten, sinds de start van de oorlog in Oekraïne zijn de markten sterk hersteld. De S&P 500 en de Nasdaq zijn gemiddeld met 10 procent gestegen de afgelopen weken. En dat terwijl er een oorlog woedt, de energieprijzen sterk zijn gestegen en de inflatie torenhoog is. Is er reden tot positiviteit of eerder voorzichtigheid?

Morgan Stanley strateeg Mike Wilson beweert dat de stijging een ‘bear market rally’ is. M.a.w., niets om optimistisch over te zijn. Volgens hem waren aandelen sterk ‘oversold’ waardoor koopjesjagers hun slag sloegen. Maar dat wil niet zeggen dat de weg naar hogere koersen open ligt. Wilson vreest dat dit een voorbode is voor de volgende correctie op de beurzen.

It does have all the hallmarks of what I would call a bear market rally. Things got oversold. We’re doubling down on defensives. Growth is becoming the primary concern for equity investors rather than higher rates.

Inflatie en kwartaalcijfers

Zijn aanpak is inzetten op defensievere aandelen van bedrijven uit sectoren zoals gezondheidszorg, nutsbedrijven en consumptiegoederen. Wilson is dus wat ‘bearish’ maar hij zou iets optimistischer worden mocht de Federal Reserve in mei beslissen om minder agressief te handelen. Dat kan volgens hem alleen als er signalen zijn dat de inflatie aan het afkoelen is.

Wat volgens hem de markten ook een duwtje in de rug kan geven, zijn beter dan verwachte bedrijfsresultaten. Vanaf volgende week zullen bedrijven hun kwartaalcijfers van Q1 dit jaar publiceren. Mocht een correctie uitblijven, dan zou dat volgens Wilson te maken hebben met sterke kwartaalrapporten en dus betere economische vooruitzichten.

Bronnen: Stephanie Landsman – CNBC

Foto: Geralt – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>