morgan stanley Begin dit jaar, toen olieprijzen al hard kelderden, adviseerde de aandelenstrategen van Morgan Stanley om energieaandelen te kopen. Sindsdien heeft de S&P 500 energiesector index bijna een kwart van zijn waarde verloren. Reden voor hoofd aandelenstrategie Adam Parker om deze week de witte vlag te hijsen. “We hebben begin dit jaar een verkeerd advies gegeven aan onze klanten,” zo schrijft Parker in een brief aan beleggers.

Schermafdruk 2015-09-29 09.39.37

De strateeg verlaagt nu zijn advies van overwogen naar neutraal, omdat hij verwacht dat de huidige voorraadverschotten de komende 12 maanden niet zullen verdwijnen. “Beleggers zullen naar alle waarschijnlijkheid een beter instapmoment krijgen in de komende zes tot negen maanden.”

Feiten zijn veranderd

Om zijn uitleg enige gewicht te geven, gebruikt Parker een zinsnede die vaak wordt toebedeeld aan John Maynard Kenyes: “Wanneer de feiten veranderen, dan verander ik mijn gedachten. Wat doet u in zo’n geval?” “Er is nieuwe informatie sinds ons koopadvies begin dit jaar. Waarom zouden we een verliesgevende positie aanhouden wanneer we nieuwe informatie hebben?” zo schrijft Parker. Hij stelt dat de volledige effecten van de schalie-revolutie nu pas echt helder worden. “Bedrijven kunnen vandaag de dag dezelfde marges maken bij een olieprijs van $60, als een aantal jaren geleden toen de prijs $90 noteerde.” Een beangstigende gedachte voor bullish beleggers, is dat Parker stelt dat een significante stijging van de olieprijzen vooralsnog niet aan de horizon ligt. De futures voor West Texas Intermediate zenden een soortgelijk signaal uit: contracten tot aan 2023 zijn onder de $60 per barrel geprijsd.

Enige twijfel blijft aanwezig

Toch blijft er wat twijfel in de lucht hangen bij Parker. Hij is enigszins bezorgd dat hij zijn koerswijziging precies op het verkeerde moment maakt. “Het is duidelijk dat we ons flink gebrand hebben aan onze eerdere voorspelling. Nu maken we ons zorgen dat deze koerswijziging het begin kan zijn van een nieuwe rally in energieaandelen,” zo geeft de analist toe. “Het doet altijd extra pijn als je beide richtingen verkeerd zit.”

>> Maak geen onnodige fouten meer op de beurs <<