Met de daling van de goudprijs naar $1.050 leek het vorig jaar alsof niemand nog iets van het gele edelmetaal moest hebben. Maar schijn bedriegt want waarom zou anders de Duitse Bundesbank de repatriëring van zijn goud versnellen? Gisteren gaf de Duitse centrale bank een update van zijn repatriëring. Duitsland heeft strategische goudreserves in Parijs en New York. Onder publieke druk besloot men open kaart te spelen in 2012. In eerste instantie werd de Duitse repatriëring afgetekend als een farce toen men in 2013 met het schaamrood op de wangen moest toegeven slechts 5 ton gerepatrieerd te hebben. Maar in 2014 versnelde de thuiskomst van het goud naar 151 ton en vorig jaar werd 210 ton goud terug in een Duitse kluis opgeslagen.
Frankfurt zou tegen 2020 de helft van zijn goudreserves binnen de eigen landsgrenzen willen bewaren. Sinds 2013 kwam er al 366 ton goud terug naar het land van Angela Merkel, bijna de helft van het totaal dat gerepatrieerd moet worden.
Waarom de goudvoorraad niet in Duitsland ligt
Duitsland bouwde, net als de meeste landen, zijn strategische goudreserves op in de jaren ’50 wanneer een handelsoverschot omgeruild kon worden tegen goud onder het Bretton Woods systeem dat goud verbond met de Amerikaanse dollar. Tijdens de koude oorlog bouwde Duitsland kluizen in Parijs en New York om het goud onder te brengen. Niet alleen om de transacties gemakkelijker te maken, maar ook om het goud zo ver mogelijk van de Russen weg te houden. Daar kwam in 2012 dus verandering in.
Sinds de financiële crisis willen de meeste landen hun goud terug binnen de eigen landsgrenzen krijgen. Goud wordt dan nog steeds afgedaan als een barbaars relikwie dat geen nut meer heeft, het blijft de laatste strohalm in monetaire onveilige tijden (zelfs Griekenland weigert een ounce goud te verkopen). Met de repatriëring van 210 ton goud in 2015 zet Duitsland alvast de daad bij het woord. Na New York zijn de eigen reserves de grootste. Toch raar dat officieel niemand nog iets van goud moet weten. Wacht niet te lang met goud, voor je het weet is het te laat. Lees hier snel onze GoudGids.