De financiële crisis van 2008 leidde tot een grote recessie en het verlies van ontzettend veel jobs. Het heeft jaren geduurd vooraleer de meeste landen deze crisis te boven kwamen. Veel mensen hebben overigens nu nog altijd last van de neveneffecten. Bill Gates vreest voor het ergste en waarschuwt dat we ons moeten voorbereiden op een nieuwe crisis zoals die van tien jaar geleden.

Geloof het of niet, mede-oprichter van Microsoft Bill Gates is actief op Reddit. Tijdens een ‘Ask Me Anything’-sessie werd hem de vraag gesteld of we opnieuw in een financiële crisis zullen tuimelen. Volgens Gates is het onvermijdelijk, alleen weet hij niet wanneer het scenario zich zal voordoen.

Hij voegde er aan toe dat we de vorige crisis relatief goed verteerd hebben zonder al te veel ‘schade’. Daarenboven zijn we nu beter gewapend tegen zulke doemscenario’s dus zullen we de volgende crisis ook de baas kunnen. Hij is goed bevriend met investeerder Warren Buffet. Beide heren spreken elkaar geregeld en zijn het erover eens dat de Amerikaanse economie het voorlopig vrij goed doet.

Optimisme

Ondanks de waarschuwingen voor een nieuwe financiële crisis, beweert Buffet dat we nog mooie jaren in het verschiet hebben. In een essay voor Time magazine zei hij dat de meeste Amerikaanse kinderen een beter leven zullen leiden dan hun ouders. Er zitten mooie jaren van groei aan te komen.

Gates vreest dat we zeker nog turbulente periodes zullen meemaken. Maar hij blijft ook optimistisch en is er van overtuigd dat innovatie en kapitalisme de levenskwaliteit van iedereen zal verbeteren.

Qua advies kan Gates niet zoveel bijbrengen als Buffet. Voor Buffet is er één strategie die hem altijd heeft geholpen, namelijk maak een plan en houd je er aan. De ‘buy-and-hold’-strategie is volgens Buffet veruit één van de beste methodes om je kapitaal te doen groeien, zelfs tijdens een crisis.

Op lange termijn beleggen is dus de boodschap volgens Buffet: “Als je niet bereid bent om een aandeel tien jaar in bezit te hebben, denk er dan ook niet aan om ze tien minuten in bezit te hebben.”

Bronnen: CNBC

Foto: Wikimedia

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)