het einde van de euro

Duitsland is het nieuwe grote probleem van de EU. Dat zegt de oprichter van Geopolitical Futures, George Friedman, in een interview met Business Insider. Voorheen waren het de schulden van Griekenland, Spanje en Portugal waarover de financiële markten zich zorgen maakten. De blik moet nu echter gericht worden op Duitsland, zo waarschuwt Friedman. De kern van het Duitse probleem ligt bij de Italiaanse banksector: “De problemen bij de Italiaanse banken zullen doorsijpelen naar Duitsland. De grootste economie van Europa is dan ook de nieuwe PIGS.”

Handelsoverschot

Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje waren tijdens de Europese schuldencrisis in 2011 en 2012 de belangrijkste pijndossiers in de EU. Nu die crisis voorbij lijkt te zijn en de stabiliteit is toegenomen, ontpopt Duitsland zich als grote winnaar met een krachtige economie en een werkloosheidscijfer van 4,5 procent. Maar Duitsland dankt die mooie cijfers aan een structureel handelsoverschot, dankzij de lage euro. En daar ligt nu juist een probleem volgens Friedman: de Duitse export zal fors gaan dalen.

screen-shot-2016-03-01-at-12.48.51-pm

Maar dat is niet alles. Friedman denkt dat de problemen in de Italiaanse banksector voor grote problemen zullen zorgen in Duitsland. Cijfers laten zien dat er voor 300 miljard euro aan slechte leningen uitstaat bij Italiaanse banken. Dat is maar liefst 17,3 procent van alle uitstaande leningen. Ter vergelijking: het gemiddeld aantal slechte leningen in de eurozone bedraagt 6,8 procent.

screen shot 2016-02-26 at 5.18.15 pm

Volgens Friedman is dit een groot probleem, omdat Italië de 4e economie van Europa is. Bovendien hebben de Italiaanse banken een dominante positie in Oost-Europa en zijn er veel onderlinge relaties tussen Duitse en Italiaanse banken; besmettingsgevaar is dan ook zeer reëel. Zo heeft de grootste Duitse bank, Deutsche Bank, een enorm grote blootstelling aan Italiaanse leningen. Friedman denkt dan ook dat Duitsland uiteindelijk Italië moet redden. En dat zal veel geld kosten. “De markten moeten zich niet druk maken om de PIGS, maar om Duitsland,” zo concludeert Friedman. “De Duitse economie heeft nog niet te maken gehad met tegenslagen. Wanneer dat wel gebeurt – en dat gaat gebeuren – dan zal er grote paniek uitbreken.”

>> Dankzij deze tips houdt u zich staande indien de markten verder onderuit gaan <<