De groeiende Amerikaanse economie heeft de afgelopen jaren geleid tot een explosieve vraag naar koopwoningen. Zeker toen de lonen in de lift raakten. Toch is het aanbod van koopwoningen niet voldoende om aan de vraag te voldoen. Daarnaast lijkt de gestegen rente steeds meer roet in het eten te gooien.

De Dow Jones US Home Construction Index bestaat uit beursgenoteerde ondernemingen die zich bezighouden met de woningbouw. Uiteraard is de vraag naar woningen nog steeds hartstikke groot, maar de gestegen hypotheekrente heeft er voor gezorgd dat de interesse in woningen wat is gaan liggen. Daarnaast zijn steeds meer Amerikanen van mening dat de koopwoningen op dit moment wel erg prijzig zijn.

Amerikaanse woningmarkt kan het opnieuw lastig gaan krijgen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van StockCharts, is te zien dat de Dow Jones US Home Construction Index onlangs een top wist te bereiken. Deze top ging gepaard met een zeer hoge notering bij de MACD indicator. Er was sprake van een zeer overgekochte situatie en voor het laatst zagen we dit in het jaar 2005, toen de Dow Jones US Home Construction Index eveneens een stevige top wist neer te zetten.

Aangezien de steunlijn recent ook doorbroken is, lijkt de weg naar lagere koersen volledig open te liggen. Toch hoeft de top bij de Dow Jones US Home Construction Index niet direct te leiden tot een top bij de andere indices. Na de top in augustus 2005 wist Wall Street immers ook nog ruim 1,5 jaar door te stijgen.