silicon-valley-vcs-predict-the-top-trends-for-2012-650x0 Trends komen en gaan. Wie handig is, een goed gevoel voor timing heeft, kan aardig binnenlopen op de beurs. Maar de jongste trend op Wall Street stelt ons voor een raadsel. We hebben het hier over een bijzonder fenomeen: CEO’s van beursgenoteerde bedrijven die beleggers waarschuwen voor een (vermeende) overwaardering in het aandeel. En het zijn niet bepaald de minsten die aan de bel trekken. Elon Musk bijvoorbeeld, boegbeeld en grote baas bij hét aandeel van 2013: Tesla. De ‘koers van Tesla is hoger dan waar we recht op hebben’ aldus Musk. En dit is niet de eerste keer dat Musk hiervoor waarschuwt: woorden van gelijke strekking bezigde de visionaire topman ook al eens in augustus. Dat heeft beleggers er niet van weerhouden het aandeel verder omhoog te stuwen.

Trend van Tesla, Netflix

Musk is niet de enige topman die beleggers waarschuwt voor een (te) hoge koers. Ook de topman van hoogvlieger Netflix, Reed Hasting, liet enkele dagen eerder in het kwartaalbericht van het bedrijf optekenen dat ‘een deel van de huidige euforie onder Netflix aandeelhouders herinneringen oproept aan  2003.’ Ook toen schoot het aandeel Netflix binnen een jaar met meer dan 400 procent omhoog, om in 2004 weer compleet onderuit te gaan. Vergeleken met 2003 valt de koersstijging nog ‘mee’: Netflix is dit jaar met circa 260 procent gestegen. Dat is toch een hele duidelijke uptrend. Een bijzonder fenomeen. De meeste CEO’s weten wel beter dan uitlatingen te doen over de aandelenkoers. En áls ze dit wel doen, dan is het negen van de tien keer omdat het aandeel ondergewaardeerd zou zijn. Het is, zeker op de financiële markten, gebruikelijk om naar je positie te praten. Nu hebben CEO’s van beursgenoteerde bedrijven vrijwel allemaal belang bij een stijgende koers van het bedrijf dat ze runnen. De meesten hebben een flink aandelenpakket en/of een fors optiepakket. Ook wordt de prestatie van de CEO vaak langs de meetlat gelegd van de ontwikkeling van de beurskoers, en daar hangt weer de hoogte van de bonus vanaf. De uitlatingen van CEO’s over de (al dan niet vermeende) overwaardering van desbetreffend aandeel treft de heren dan ook midscheeps in de eigen portemonnee, als beleggers zich er wat van aantrekken tenminste.

Momentum aandelen

Aandelen waar de massa zich vaak op stort, worden ook wel momentum aandelen genoemd. En van momentum aandelen staat één ding vast: de top voorspellen is een kansloze affaire. ‘Markets can stay irrational longer than you can stay solvent.’ Dat hebben partijen die Tesla en Netflix hebben geshort geweten: de short interest in Netflix is teruggelopen van 15 procent van het aantal uitstaande aandelen tot minder dan 2 procent. Eenzelfde beeld bij Tesla: de short interest was eerst 25 procent en bedraagt momenteel circa 10 procent. Tot slot nog een laatste opmerking van Musk in het verlengde van zijn uitlatingen over de hoogte van de beurskoers van Tesla: ‘op de lange termijn zal de aandelenkoers wel fair zijn.’ De enorme bull run van Tesla gemist? Slim Beleggen heeft een fraai alternatief voor u